У Львові відкрили меморіальну дошку на честь Івана Вакарчука

14:30 11 жовтня 2021 р.

Фото до новини

На будинку № 12 по вул. Драгоманова у Львові відкрили меморіальну дошку на честь Івана Вакарчука (1947 – 2020) – українського фізика, професора, колишнього ректора ЛНУ ім. Івана Франка (1990— 2007, 2010—2013), міністра освіти і науки України ( 2007–2010).

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.com.

Саме у цьому будинку розташована кафедра теоретичної фізики імені Івана Вакарчука. Відкриття дошки символічно приурочили до Дня Франкового університету – 11 жовтня.

Участь у заході взяли голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький та директор департаменту освіти і науки Олег Паска.

«Напевно, кожен із нас пишається тим, що був сучасником такої людини, як Іван Олександрович! А всі, хто навчався від 1990 до 2007 або з 2013 по 2010, горлі тим, що це був наш ректор!  Наш - бо навіть коли постало питання перевиборів, самі студенти прийшли на площу перед університетом відстояти свого ректора.

Як міністр освіти і науки саме Іван Вакарчук діяв дуже системно і швидко. Найнаочніше, що ми всі знаємо, - це ЗНО і чесний відбір першокурсників за результатами тестів. Це вбивало корупцію, це повертало віру у вищу освіту в Україні, це забезпечувало рівний і справедливий доступ до вишів. Йому вдалося зрушити з місця реформу освіти України!», - зазначив Максим Козицький.

Як ректор Львівського національного університету ім. Івана Франка Іван Вакарчук започаткував чимало освітньо-наукових ініціатив, зокрема, один з перших в Україні у 1992 році запровадив тестові випробування для вступу до Львівського університету, зініціював програму “Обдаровані діти села”; як міністр запровадив зовнішнє незалежне оцінювання, створив належні умови для функціонування та розвитку української мови в освітній і науковій сфері, сприяв суттєвому розширенню автономії вищих навчальних закладів, запровадив додаток до диплома європейського зразка, відкриту процедуру ліцензування та акредитації вищих навчальних закладів, посилив вимоги до присвоєння вчених звань доцентів і професорів, запровадив реформи інклюзивної освіти.

Автором меморіальної дошки є львівський скульптор Володимир Одрехівський - член Національної спілки художників України із 1984 року. З 2014 по 2016 рр. завідувач кафедрою монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв. В 2016 році став автором першого в Україні пам’ятника лемківському поетові Богдану-Ігорю Антоничу, який встановлено та урочисто відкрито у Львові неподалік квартири, в якій проживав поет (архітектори Белюха, Лібич, Матушкова).

У Вакарчука народився син Іван: хто мама дитини

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів