У Львові до кінця червня триватиме форум «ДонКульт»

19:00 20 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: unian.ua

У програмі заходу, мета якого – активізувати засобами культури діалог між регіонами і громадами та показати багатогранність регіонів України. – 80 подій.

У львівському Палаці мистецтв триває форум «ДонКульт», мета якого – активізувати засобами культури діалог між регіонами і громадами та показати багатогранність регіонів України. «ДонКульт» організовано Благодійним фондом «Мистецькі надра» у партнерстві з львівським Центром міської історії та за підтримки міської та обласної рад. 

Стартував проект 16 червня, триватиме до кінця місяця. Загалом у програмі «ДонКульту» –  80 подій, які розробляли  донеччани, львів’яни та кияни. Головні локації форуму – Палац мистецтв, Центр міської історії, філармонія, музична академія, Оперний театр.

Також заходи відбуваються в Музеї етнографії та художнього промислу, мистецькому об’єднанні «Дзиґа», галереї «Detenpyla», театрах імені Лесі Українки та Першому академічному для дітей та юнацтва. «Проект має стати простором для комунікації між Заходом і Сходом, різними середовищами і спільнотами України, – вважають організатори. –  Через публічні дискусії та мистецькі рефлексії про минуле і сучасне Донбасу форум ставитиме ширші питання, актуальні для країни в цілому».

У Палаці мистецтв розгорнуто виставку образотворчого мистецтва, яка візуалізує дискусії про історію та культуру Донбасу. Експозиція демонструє комплексне дослідження культурної історії «шахтарського краю», її багатошаровість, неоднозначність і розмаїття.

Куратори задіяли широкий мистецький матеріал – від творів класиків соцреалізму та неофіційного мистецтва (С. Григор’єв, В. Зарецький, С. Параджанов, В. Хоренко, Г. Тишкевич, В. Бауер та ін.) до робіт сучасних художників (М. Куликівська, К. Гнилицька, О. Салманов, Р. Мінін, А. Савадов, В. Марущенко та ін.).  Також запропонували лекції, які розглядають Донбас у XIX – XX ст. з перспективи робітничої, міської історії та трансформацій прикордоння, дискусії за участі експертів з України, Польщі, Німеччини, США, Канади, на яких обговорюються актуальні питання переосмислення того, чим є цей регіон, його минуле, спадщина і сучасна ситуація. Заходи супроводжуються показами документальних хронік про промислові міста України, вуличною історичною виставкою «Праця, виснаження та успіх. Міста-корпорації в Донбасі».

У рамках проекту «Регіон в об’єктиві» – дві фотовиставки та дискусії з сучасними українськими художницями та художниками Віктором Марущенком, Євгенією Бєлорусець, Сашею Курмазом, для яких Донбас є темою різнобічних візуальних досліджень.

Форум пропонує й насичену музичну програму, і це, зокрема, концерт симфонічної музики сучасних донецьких авторів «In memoriam…», вечір вільної імпровізації у виконанні музикантів зі Львова (Марк Токар), Києва (Юрій Зморович) та Донецька (Олександр Сушинський); музичні перформанси – проект «КонстантиPlus» львівського ансамблю «ConstantY» та проект «L'impossible | «Територія неможливого діалогу» від київських дуету «Блук» та колективу «Ensemble Nostri Temporis», синтетична мистецька акція «Приготування». У театральній програмі «ДонКульту» зокрема –проект Влада Троїцького опера «Коріолан», документальна вистава «Миколаївка», відвертий нарис сьогоднішньої  України «в огні» у виставі «Страх в Україні».  

Літературна частина програми  форуму – це літературні зустрічі, музично-поетичні перформанси, обговорення-дискусії за участі письменників із Донеччини, Луганщини та Львівщини. У кінопрограмі «ДонКульту» – кіновечори, дискусії та обговорення.  

Окрема програма підготовлена також для дітей та підлітків, зокрема – освітній проект «Твої/Мої історії».

Одна з ключових подій форуму – проект всесвітньовідомого диригента, який виступав з найбільшими європейськими та американськими оркестрами, Кирила Карабиця «Золота Україна», що об'єднує необарочний Концерт для солістів, хору та оркестру «Сад Божественних пісень» Івана Карабиця з партитурами Сергія Прокоф'єва на «українську» тематику – хорами «Золота Україна», «Заповіт» і «Скіфська сюїта». Концерт, програма якого складена спеціально для «ДонКульту», відбудеться на завершення форуму – 30 червня – у Львівській опері.  

І насамкінець. За словами організаторів, найважливішим завданням колективу, який працює над втіленням програми «ДонКульту»,  є створення ініціативної групи з Галичини, яка допоможе зробити наступний проект, що презентуватиме цей регіон на Сході України –  у Харкові.

Львів – друге місто, котре приймає «ДонКульт». Проект Благодійного фонду «Мистецькі надра» стартував наприкінці минулого року в Києві.

За словами організаторів, форум мав великий суспільний резонанс. З 10 жовтня до 11 листопада у столиці у рамках проекту відбулося 83 заходи, які відвідало 15000 глядачів. 

Про це повідомили сьогодні, 20 червня, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів