Шість контейнерів зі США з унікальним обладнанням для симуляції роботи атомних реакторів приїхало до Львова

19:18 14 травня 2024 р.

Фото до новини

За основу для обчислень комп’ютер бере третій енергоблок Рівненської АЕС.

Про це повідомили у Львівській політехніці, пише DailyLviv.com.

Лабораторне обладнання, яке надала кафедрі теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій Аргонська національна лабораторія, забезпечить можливість комп’ютерно симулювати процеси в атомному реакторі та дасть змогу якісно готувати студентів до оперування АЕС. Наразі триває облаштування приміщення, а наступного тижня встановлюватимуть техніку.

Львівська політехніка отримала шість контейнерів зі Сполучених Штатів з унікальним обладнанням для нової лабораторії зі симуляції роботи реактора. Вона стане третьою такою в Україні поряд з Одеською та Київською політехнікою.

"Таким чином усі кафедри, що готують спеціалістів з експлуатації АЕС, будуть забезпечені такою лабораторією", — зазначив професор Михайло Семерак, завідувач кафедри теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій.

Читайте також: Американські технології витіснять російські з Хмельницької АЕС

За основу для обчислень комп’ютер бере третій енергоблок Рівненської АЕС. Нагадуємо, що кожний реактор унікальний, оскільки їх виготовляють індивідуально й у дуже обмежених кількостях, а технологію щороку вдосконалюють.

У лабораторії буде 15 місць для студентів. Вони зможуть змінювати параметри у програмі й отримувати обраховані показники роботи реактора.

"Усі ці процеси можна проаналізувати просто в аудиторії. Можна буде побачити, що відбудеться, якщо ми змінимо параметри, — чи приведе це до доброго, чи поганого", — зауважив Михайло Семерак.

Нагадаємо, у рамках Кліматичної конференції ООН (СОР27) спеціальний посланник президента США з питань клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко заявили про започаткування пілотного проєкту з будівництва в Україні малого модульного реактора (ММР)

Читайте такожУ Польщі будуватимуть атомну електростанцію

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів