Депутатка назвала найсуворіше покарання для ухилянтів

11:14 15 травня 2024 р.

Фото до новини

Несплата штрафів за порушення обліку тягне за собою настання кримінальної відповідальності.

У суботу, 18 травня, набуває чинності новий закон про мобілізацію – на всіх ухилянтів, які отримали по декілька штрафів та не з’являються до ТЦК, чекатиме кримінальна відповідальність. Про це розповіла депутатка та членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз в коментарі ТСН, пише DailyLviv.com.

«Потрібно розуміти поетапність застосування штрафів. Спочатку накладається адміністративний штраф. Якщо порушник не сплачує його, то військовозобов’язаному може бути виписаний другий штраф, більший за попередній. Для фізичних осіб йдеться про суми від 17 тис. грн. до 25 тис. грн», – каже нардепка.

Читайте також: Стало відомо, коли повноцінно запрацює реєстр військовозобов'язаних «Оберіг»

Фріз додала, що у випадку, якщо особа не сплачує ані перший штраф за порушення обліку, ані другий, не з’являється для оновлення облікових даних після сплати штрафу, вона підпадає під кримінальну відповідальність за порушення закону про мобілізацію.

«Тобто, це стаття за ухилянство, а не порушення військового обліку. І саме за це в чинному законодавстві стаття була не змінена – передбачається від 3 до 5 років ув'язнення за ухилення від мобілізації під час дії воєнного стану», – зауважила депутатка.

Читайте також: ФК «Карпати» - критично важливі для економіки, тому гравців забронювали від мобілізації

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів