У Жовкві, в найбільшій синагозі Європи, вшанували 125 праведників з Львівщини

10:11 15 травня 2024 р.

Фото до новини

14 травня, у Жовківській синагозі відбувся просвітницько-мистецький захід, присвячений тим, хто під час Другої світової, ризикуючи своїм життям, рятував євреїв.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Захід відбувся у стінах синагоги у Жовкві, яка є не лише молитовним будинком, а й архітектурною пам’яткою єврейської культурної спадщини і вважається однією з найбільших у Європі. До нього долучились Генеральний консул Республіки Польща у Львові, заступник Генерального консула Чеської Республіки у Львові, представник МЗУ України, міський голова Жовкви, а також головний рабин Львова та Західної України. 

Станом на сьогодні Ізраїль визнав Праведниками народів світу понад 2690 героїв з України, які ризикували своїм життям та життям своїх близьких, рятуючи євреїв від нацистських вбивць. 125 осіб зі зазначеної кількості – мешканці Львівщини.

«Шалом – це не лише слово, це прагнення до миру. Сьогодні, коли Ізраїль святкує День Незалежності, Україна відзначає День Праведників Світу, 125 з яких жили у Львівській області, символічно, що ми збираємося в одній з найбільших синагог Європи, в одній з найбільших країн Європи, і все ж таки не до кінця засвоїли уроки історії. Як свідчить стан цієї синагоги, війна і досі вирує. Україна, як і Ізраїль, знає, що таке війна. Ми щиро сподіваємося, що наша війна не переросте в Третю світову, і що зло буде покаране, не маючи шансів поширитися, як нацизм у Другу світову. Ізраїльський народ переніс найбільші страждання в Другій світовій війні. Український народ також зазнав жахливих втрат. Ця війна пройшла по наших землях, залишивши по собі руїни.

У нас також був радянський союз, який нічим не відрізнявся від нацизму. Зараз ми боремося з тим самим нацизмом, але вже російським. Ізраїль також веде свою війну, і ми віримо, що його також чекає перемога», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Подія покликана ще більше об’єднувати українців та євреїв на знак пам’яті та солідарності. Цей захід виокремлює важливість спільних історичних моментів, які об’єднують український та єврейський народи.

«Я вірю в перемогу добра і світла. Я вірю, що ми вистоїмо і переможемо. Ми віримо в нашу єдність. І віримо, що ці війни, які ведуться на нашій землі і на ізраїльській, закінчаться спільною перемогою. Ми не дамо злу знову поширитися світом.

Ми звернулися до всіх посольств і консульств, а також до міжнародних організацій з проханням допомогти у відновленні та збереженні нашої культурної спадщини. Ми віримо, що лише дбаючи про культуру і пам'ятаючи минуле, можна побудувати краще майбутнє», – наголосив Максим Козицький.

Зазначимо, Україна займає четверте місце в світі за кількістю Праведників народів світу (після Польщі, Нідерландів та Франції). 

Довідково:

День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни – це дата, яку відзначають щороку 14 травня, відповідно до постанови Верховної Ради України від 11.02.2021 р. №1178. У цей день вшановують пам’ять українців-праведників. «Праведник народів світу» – це почесне звання, яке надає спеціальна комісія ізраїльського національного меморіального музею «Яд Вашем» особам неєврейського походження, які рятували євреїв від Голокосту 1933-1945 років. Згідно з останніми даними 2659 українців отримали звання Праведників народів світу. Також 14 травня в Ізраїлі відзначають День Незалежності.

 Під час Другої світової війни окупована нацистами Україна була одним із місць масових репресій проти євреїв і їхнього  знищення. За нелюдських умов війни та геноциду, здається, важко сподіватись на людяність. У таких викликах нібито саме прагнення до виживання має стати домінантною динамікою. Проте, у ті важкі роки багато українців рятували євреїв, своїх знайомих, сусідів чи й сторонніх від концтаборів і смерті, хоча за це нацисти карали смертю.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів