У Львові відсвяткували день народження Степана Бандери

16:59 1 січня 2022 р.

Фото до новини

Біля пам’ятника Степану Бандері у Львові відбулися урочисті заходи з нагоди 113-ї річниці з дня народження голови проводу ОУН.

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.com.

Як зазначив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, Степан Бандера - це людина, яка своїм життям довела, що таке любити Батьківщину та прагнути справжньої свободи для неї.

“Цьогоріч ми відзначили 30 років незалежності України. Наш народ, як мало які інші, розуміє, що свобода - не та річ, яку здобувають чи обирають раз і назавжди. Усі ці три десятиріччя щодня, часто ціною життя наших захисників, ми обираємо і здобуваємо волю і незалежність України!

Пам’ятаймо про цей щоденний ціннісний вибір! І не вагаймося у ньому ніколи! Як не вагався Бандера. Слава Україні! Героям слава!”, - сказав Максим Козицький.

Участь у заходах взяв заступник голови Львівської ОДА з питань культури, молоді та спорту, освіти, охорони здоров’я та бюджету Іван Собко.

«113 років тому народився той, хто бажав, надіявся, вірив і робив все для того, щоб була Україна.

Україна для нього була понад усе! І словом, і думкою,  і діями він робив все для того, щоб сьогодні ми стояли на українській землі, розмовляли українською мовою, любили і сіяли зерно українське.

Я гордий з того, що мої маленькі донечки знають, хто  такий Степан Бандера. Я горджуся тим, що для мене це - Герой України. Я сьогодні тут, щоб віддати шану цій Великій Людині. Тішуся, що сьогодні є багато дітей. Це означає, що всі справи і старання Степана Бандери не були марні. Незалежно від того, скільки тобі років і яка твоя посада, кожен українець повинен знати і поважати честь, старання, і все те, що дав нам провідник ОУН. Я бажаю, щоб у кожному з нас жив і творив Степан Бандера. Слава Україні!», - зазначив Іван Собко.

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятника Степану Бандері, долучилися до спільної молитви за Україну, читали вірші, співали українські патріотичні пісні. Опісля провели громадське віче.

До вшанування долучилися народні депутати України, представники обласної, районної та місцевої влади, ветерани УПА, мешканці та гості Львівщини. Окрім того, під час заходу Іван Собко та заступник голови Львівської облради Євгеній Гірник відзначили лауреатів премії імені Героя України Степана Бандери.

Цьогоріч премію у номінації «Громадська діяльність» присуджено Уляні Кульчицькій, заступнику першого проректора Українського католицького університету, пластунці-сеньйорці, голові Станичної пластової ради у станиці Львів, члену Наглядової ради при Львівській освітній фундації, та Комунальному закладу Сколівської міської ради «Історико-краєзнавчий музей Сколівщина».

У номінації «Політична діяльність» перемогу здобув Олег Кристиняк, письменник, автор історичних романів, волонтер.

Переможцем у номінації «Науково-навчальна національна державотворча діяльність» став Отець Михайло Греділь, парох храму Благовіщення Пресвятої Богородиці, військовий капелан, засновник та голова громадської організації «Апостольська Чота», режисер фільму «Незламні».


Нагадаємо, що у с. Воля Задеревацька Стрийського району розташований музей-садиба родини Бандери.

Довідково:

Степан Андрійович Бандера (1909 – 1959) - один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху ХХ століття, голова проводу ОУН-Б - одного з підрозділів Організації Українських націоналістів її після розколу.

Разом з Ярославом Стецьком став автором і проголосив  Акт відновлення Української держави від 30 червня 1941 року, за що їх відправили до концтабору.

ОУН-Б, яку очолював Бандера, стала засновницею Української Повстанської Армії.

Після розпаду СРСР для багатьох українців ім'я Степана Бандери стало символом боротьби за незалежність України.

Путін боїться Бандеру за заклики до розвалення російської імперії

Посол Ізраїлю в Україні не хоче змиритися з історичною роллю провідника ОУН Степана Бандери

Посол Польщі помилково підтримав Посла Ізраїлю щодо критики Степана Бандери

Пам’ятник Степану Бандері у червоній фарбі: у Львові вийшли на слід замовника

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів