Посол Ізраїлю в Україні не хоче змиритися з історичною роллю провідника ОУН Степана Бандери

22:06 4 січня 2021 р.

Фото до новини

Офіційний Київ три дні мовчить щодо антиукраїнської заяви Посла Ізраїлю в Україні Джоеля Ліона.

1 січня 2021 року близько 1000 активістів українських націоналістичних політичних партій та мешканців Києва зібралися, щоб відсвяткувати 112-ту річницю від дня народження лідера українських націоналістів Степана Бандери.

Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон на своїй сторінці в Твіттері поширив інформацію про проведення у Києві заходів до річниці від дня народження Степана Бандери та заявив: "Ми рішуче засуджуємо будь-яке прославлення колаборантів нацистського режиму. Україні час примиритися зі своїм минулим".

"Насправді дипломатам та політикам інших країн слід змиритися з тим, що Україна сама розбиратиметься із своїм минулим", - прокоментував у ФБ заяву ізраїльського посла народний депутат Володимир В'ятрович. 

На цей пост у соціальній мережі, зокрема, відгукнувся депутат Дрогобицької міської ради Львівської області Михайло Задорожний: "МЗС повинно викликати пана посла і вручити йому ноту. Український посол не коментує відносин цієї країни з Палестиною та історичної ролі Я.Арафата".

"Мені здається, що якби подібну заяву зробив би посол України в Ізраїлі (засудив умовну ходу на честь умовного Бегена) - він би вже не був би послом України в Ізраїлі", - коментує ситуацію Андрій Ворон з Рівного.

Послу Ізраїлю в Україні щонаймні треба би було знати про те, що тричі — у 1942-му, 1943-му і 1944-му роках - Провідник ОУН (революційної) Степан Бандера зустрічав свій день народження в нацистському ув'язненні. Його також заарештувало гестапо 5 липня 1941 року, щоб змусити відкликати Акт відновлення Української держави 30 червня, проголошений у Львові. 

А на Нюрнберзькому процесі, на якому країни-переможиці у Другій світовій війні гуртом судили німецький нацизм, ОУН-УПА не тільки не були визнані воєнними злочинцями, про що неодноразово бреше антиукраїнська пропаганда, але й навпаки - ОУН-УПА визнали "потерпілими від нацизму політичними організаціями". Тому заяви ізраїльського посла є подвійно образливими для України, на що має бути відповідна реакція її уряду.

Однак поки що ні на сайті Міністерства закордонних справ України, ні на сторінці міністра закордонних справ Дмитра Кулеби у фейсбуці немає жодної згадки про заяву посла Ізраїлю, поведінку якого в Україні багато хто вважає просто нахабною. 

Мовчать і організатори смолоскипної ходи у Києві, ніби додатковою їхньою роботою 1 січня було ще й роздратувати Посла Ізраїлю на втіху ворогів України. 

Криївки на Львівщині - великий вибір, було б тільки бажання їхати

У Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів

19 липня на Львівщині вшанували загиблих у «Бродівському оточенні»

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів