Посол Польщі помилково підтримав Посла Ізраїлю щодо критики Степана Бандери

23:10 6 січня 2021 р.

Фото до новини

"Сироти від ідеолога злочину та ненависті "хай відступлять назад і нехай посоромляться", - написав Бартош Ціхоцкі у твітері, звертаючись до свого колеги з Ізраїлю.

6 січня на Святвечір перед Різдвом за юліанським календарем Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі своїм дописом у твіттері підтримав критичну позицію Посла Ізраїлю в Україні Джоеля Ліона щодо смолоскипної ходи у Києві з нагоди 112-ї річниці від дня народження Провідника ОУН (революційної) Степана Бандери.

Польський посол написав (зберігаємо помилкову орфографію оригіналу): "Дорогий @ambassadorlion, у зв'язку з ганебною демонстрацією перед @IsraelinUkraine я хочу, щоб Ти знал, що Ти та Твоя команда не самотні. Сироти від ідеолога злочину та ненависті "хай відступлять назад і нехай посоромляться". 

Тепер уже мало хто здивувався би, якби до недипломатичних "обурень" двох послів - Ізраїлю і Польщі - доєднався, наприклад, міністр закордонних справ Російської Федерації Сєргєй Лавров і заявив, що Джоель Ліон і Бартош Ціхоцкі не є самотніми у втручанні в українську історію. Росія завжди з ними. Від Катині - до Смолєнска. 

Хоча кожен дипломат, який їде працювати в незалежну Україну, за яку поліг Степан Бандера і його соратники, зобов'язаний щонаймні "знал": 

- що Степан Бандера був в'язнем німецького концтабору Заксенгаузен;

- що брат Степана Бандери Василь під час Другої світової війни був заарештований нацистами і відправлений до нацистського табору Аушвіц (польське Освєнцім), де його закатували поляки-фольксдойчі — оберкапо Краль і капо Подкульскі;

- що в Освєнцімі загинув і другий брат Степана Бандери - Олександр.

Колишній Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло знав правдиву історію українського визвольного руху і ніколи не робив таких помилок, як Бартош Ціхоцкі. Зокрема, Ян Пєкло написав у твітері 2 січня: "Комуністичний та фашистський союз уможливив Другу світову війну, і брехня Путіна не може змінити цей факт".

А Бартош Ціхоцкі у 2015-2016 роках був співробітником Посольства Польщі у Москві, після чого повернувся до Варшави на посаду радника голови Служби розвідки. Згодом виконував функцію голови правово-історичного діалогу з Ізраїлем.

Нагадаємо, що Посол Ізраїлю в Україні не хоче змиритися з історичною роллю провідника ОУН Степана Бандери

Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон на своїй сторінці в Твіттері поширив інформацію про проведення у Києві заходів до річниці від дня народження Степана Бандери та заявив: "Ми рішуче засуджуємо будь-яке прославлення колаборантів нацистського режиму. Україні час примиритися зі своїм минулим".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів