Замість газу – сонячні батареї, теплові помпи і…топінамбур - львівський досвід

15:13 26 грудня 2021 р.

Фото до новини

Понад 1 660 домашніх господарств Львівщини перейшли на альтернативні джерела енергії. Це один з найвищих показників в Україні.

Програмою «Зелений тариф», яка стимулює розвиток альтернативних джерел енергії, наразі скористалось близько 100 людей зі шести львівських громад. І це лише початок? - пише Dailylviv.com.

Не оплачувати платіжки за газ, світло, а навпаки – заробляти на цьому. Чи це реально? Досвід показує, що так.

Домашня електростанція окупилась через 5 років

Роман Баб’ячок, який проживає у Сокільниках поблизу Львова, став власником першої домашньої сонячної електростанції не лише на Львівщині, але й в Україні. Інженер-конструктор за фахом, він ще 2014 року самостійно склав свою станцію із понад 100 панелей. Окрім сонячних батарей та інверторів, пан Роман використовує вакуумні колектори для нагрівання води та опалення будинку. Якщо пояснити спрощено, то це працює так: енергія накопичується в баку-акумуляторі на 1000 літрів і використовується для опалення житла. З допомогою підключених вакуумних колекторів сонце прогріває воду в баку, а вона дає тепло для всього житла. У зимовий час, коли сонячного світла мало, доводиться використовувати ґрунтову теплову помпу, яка дає тепло від енергії землі.

За справністю станції Роман Баб’ячок стежить за допомогою спеціальної системи моніторингу, яку також розробив сам. Він бачить, наскільки активним є сонце в той чи інший день, скільки енергії воно подає до будинку, а також тримає під контролем теплову помпу і загалом енергетичний стан будинку. Вже 4 роки він їздить виключно на електроавтомобілі й навіть приблизно не орієнтується у ціні бензину, адже заряджає машину також з допомогою своєї станції.

Пан Роман уклав договір із «Львівобленерго» та надав їм онлайн-доступ до контролю за тим, як працює його станція. І тепер не він платить цій установі за електроенергію, а, навпаки, продає надлишки своєї. Щоб оформити юридично такі стосунки, він свого часу витратив близько року, а тепер, каже Роман Баб’ячок, процедуру спростили і договір можна укласти вже за місяць-два – якщо хтось захоче скористатися його досвідом. Він продає від 1 тис до 6 тис кВт-год на місяць.

Після сплати податків має дохід коли 4 тис грн на місяць, а коли й усі 20 тис грн – залежно від пори року. Домашня сонячна станція окупилася інженерові трохи більше, ніж за 5 років користування.

Він каже, що це зручно й вигідно, тому своїм досвідом залюбки ділиться з усіма, хто хоче мати домашні електростанції у своєму будинку. Але закликає людей звертатися лише до фахівців і не встановлювати сонячні панелі самотужки: там є багато технічних нюансів. Рекомендує німецькі панелі, хоча й у китайських виробників також можна знайти надійний товар, який коштує дешевше. Для започаткування такої електростанції сьогодні знадобиться близько 6 тисяч доларів.

“Порахуйте, скільки сплачуєте за рік за обігрів і світло і будете знати, коли вийдете в «плюс». А якщо станція буде достатньо потужною і ви матимете надлишки енергії, то тут і роздумувати особливо не варто”,- каже Роман Баб’ячок.

Він також зауважує, що власники таких домашніх електростанцій можуть сміливо облаштовувати біля своїх домівок зарядні станції для електромобілей і скутерів. Оскільки за таким транспортом майбутнє – це ще одна можливість для бізнесу.

А у квартирі можна? Так!

Не лише у приватному будинку, а й у міському помешканні можна використовувати альтернативну енергію. Оксана Денис є власницею першої енергоощадної квартири у Львові. Жінка, яка мешкає у центральній частині міста, ще 2003-го року встановила сонячні панелі на даху своєї мансарди.

«Хтось вбачає комфорт у золотих дверних ручках та елітних меблях, а я хотіла, щоб моя квартира була теплою, сухою, затишною, екологічною,  –  каже пані Оксана. – Я часто бувала у різних європейських країнах, бачила, як місцеві жителі облаштовують свої домівки, яку енергію використовують. І захотіла зробити таке в себе і 2003 року встановила на даху сонячні панелі. «Будинок нуль енергії» – так я називаю тепер своє помешкання». До слова, таку ж назву має й книга Оксани Денис, у якій вона докладно ділиться своїм досвідом із тими, хто також хоче мати свої тепло і світло у міській квартирі.

На початку, каже пані Оксана, квартиру мусите ретельно утеплити, поставити двокамерні щільні вікна (у неї вони дерев’яні, зі спеціальною плівкою), вкрутити лише енергозаощадливі лампочки. Усі електроприлади, які використовуєте вдома, також мають споживати мінімум енергії.

«Ви мусите мінімізувати витрати енергії, без цього ніяк, – пояснює жінка. – Я дала на стіни 30 см мінеральної вати, хоче мене переконували, що достатньо і 15-сантиметрової. І я не помилилась».  

Після цього, за словами Оксани Денис, ставите панелі на даху. Одна частина сонячної енергії в будинку дає теплову енергію, інша – для електроенергії. «У мене така конструкція даху (він похилий – авт.), що працює, як сонячний колектор, - каже Оксана Денис.  — На південний захід у мене виходить тепловий колектор, який вловлює теплову енергію сонця, на південний схід — фотовольтаїка. Вона перетворює сонячне світло на електроенергію».

На освітлення 300 Вт цілком достатньо, запевняє господарка «нульової» квартири. За світло вона платить лише взимку, а за газопостачання – ніколи, бо не потребує його. Теплова помпа у неї також є, як і «хитрий» камін з водним контуром: коли його розпалюють, у котлі паралельно нагрівається вода.

Облаштовуючи «квартиру нуль енергії», Оксана Денис думала не стільки про економію коштів, скільки про екологічність житла. Вона щиро не розуміє, чому люди погоджуються платити великі гроші за розкішні меблі, сходи, паркани – те, що зношується з часом, але не хочуть заплатити за прилади, які дадуть чисту енергію на десятки років і зроблять життя безпечнішим.
 

Біопаливо з топінамбура – унікальна альтернатива газу

Сергій Кошарук, радник-консультант з питань енергоефективності, екології та розвитку громад Асоціації “Енергоефективні міста України”, пропонує громадам, які шукають альтернативу природному газу, вирощувати топінамбур.

У народі цю рослину називають «земляною грушею», належить вона до роду соняшникових родини айстрових. Більшість українців знають її як декоративну квітку із жовтим цвітом, але у світі топінамбур набирає все більшої популярності зовсім з інших причин.

«Засадивши 400 га поля топінамбуром, можна отримати 45 тонн паливної тріски, - пояснює Сергій Кошарук. - А тепер проста арифметика: 2 тонни палива з топінамбура замінює приблизно 1 тис кубометрів газу. Ці 2 тонни коштують 3-6 тис грн, натомість 1 тисяча «кубів» природного газу – у 10 (!) і більше разів дорожча».

І це ще не весь прибуток, як пояснює Сергій Кошарук. Бо для палива застосовують лише верхню частину рослини, а його бульби широко використовують в харчовій промисловості та у фармакології. З нього виготовляють спирт. Він є також кормовою рослиною. Більш того, топінамбур приглушує ріст бур’янів, тож за кілька років (а він є багаторічною рослиною), земля очищується і розпушується, тому на ній можна висаджувати інші культури – врожай буде високим.
Людям, які мають паї сільськогосподарського призначення, але не знають, що з ними робити, Сергій Кошарук радить вирощувати топінамбур. Можна укласти договір підприємствами, які переробляють топінамбур у паливні брикети і з тими, хто працює в харчовій галузі – і мати прибутковий бізнес. Було би добре, щоб над виготовленням біопалива із топінамбура замислились і керівники громад.

«Хочемо ми цього чи ні, але прогнози щодо ціни природного газу невтішні, - наголошує Сергій Кошарук . -  Все йде до того, що у 2031 році українець платитиме за 1 кВТ енергії стільки ж, скільки європеєць. При цьому питання про субсидії є дуже сумнівним, а європейські зарплати через 10 років ми також навряд чи отримуватимемо. Тому не залишається нічого іншого, як вже і зараз переходити на альтернативні джерела енергії».

Порівняйте вже нинішні ціни. Експерти порахували, що одиниця енергії за діючим тарифом для населення, отримана з природного газу, коштує 229 грн. Натомість з дерев’яної тріски – 198 грн, дров – 150 грн, солом’яного чи кукурудзяного брикету – 103 грн. Масовий перехід з природного газу на біогаз буде одним з трендів в Україні у найближчі роки, вважає Сергій Кошарук.  

Енергія від сонця, вітру та води є набагато безпечнішою, ніж атомні станції, і вона чистіша, ніж та, що видобувають з газу та нафти. До того ж – у рази дешевша. Природні зміни клімату й глобальне потепління не перешкоджають, а якраз сприяють використанню альтернативних джерел енергії. Один лише факт: сьогодні в Україні є близько тридцяти тисяч домашніх сонячних станцій, натомість у Німеччині їх щороку встановлюють понад мільйон. Є куди рости, чи не так? Тому, якщо є така можливість, замисліться над тим, щоб і самому доєднатися до програми «Зелений тариф». Навіщо платити дорожче?

Довідка

Інформація, використана у статті, прозвучала на брифінгу «Використання відновлювальних джерел енергії в домогосподарствах Львівщини. Практичний досвід», який відбувся в рамках медіа-школи з питань відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Грантова ініціатива «Освіта з питань відновлювальних джерел енергії для регіональних журналістів» реалізується «Вінницьким пресклубом» за підтримки USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ).

1595 власників приватних домогосподарств на Львівщині встановили сонячні електростанції

11 домогосподарств отримали з обласного бюджету відшкодування за зелену енергетику

Заплатили не всім: мешканцям Львівщини відшкодували лише 17 заявок за відновлювальну енергетику

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів