Багатоквартирна колізія: право переходити на систему індивідуального опалення і обов'язок платити за опалення під'їздів

16:13 6 квітня 2021 р.

Фото до новини

1231 особа підписала електронну петицію Сергія Надала до Верховної Ради України "Про забезпечення права мешканців міст на підключення індивідуального опалення". Необхідно за 84 днів зібрати ще 23 769.

Як без згоди 100% мешканців багатоквартирного будинку від’єднати своє помешкання від системи централізованого опалення та гарячого водопостачання і перейти на систему індивідуального опалення? 

Для цього треба внести зміни у Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 р. № 2189-VIII та наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26.07.2019 р. № 169 «Про затвердження порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води». Зробити ці зміни на законодавчому рівні пропонує електронна петиція міського голови Тернополя Сергія Надала під назвою "Про забезпечення права мешканців міст на підключення індивідуального опалення", пише Dailylviv

Подаємо її повний текст:

"Регулярне зростання вартості енергоносіїв змушують мешканців українських міст шукати шляхи оптимізації своїх витрат.

Одним з методів зменшити навантаження на бюджети українських родин є від’єднання квартир у багатоквартирних будинках від систем централізованого опалення і перехід на індивідуальне опалення.

Однак громадяни України не можуть повністю реалізувати таке право через існуючі колізії в українському законодавстві, зокрема вимоги згоди 100% мешканців відповідного багатоквартирного будинку на від’єднання від системи централізованого опалення та гарячого водопостачання і перехід на систему індивідуального опалення.

Враховуючи:

• чисельні звернення громадян України щодо можливості відключення квартир від систем централізованого опалення та постачання гарячої води;

• широкі можливості впроваджувати енергоощадні технології та можливість впливати кожної родини на витрати домашнього господарства за умови підключення до систем індивідуального опалення.

Пропонуємо внести зміни у Закон України «Про житлово – комунальні послуги» від 09.11.2017 р. № 2189-VIII та Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України від 26.07.2019 р. № 169 «Про затвердження порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води».

Дозволити за наявності технічної можливості всім мешканцям багатоквартирного будинку, які висловили бажання, відключитись від системи централізованого опалення і перейти на індивідуальне опалення".

Сьогодні Сергій Надал згадав також у ФБ про іншу проблему, пов'язану з ІТП: "Одним з головних шляхів економії для тернополян зараз є індивідуальні теплові пункти (ІТП) у багатоквартирних будинках, бо їх мешканці мають платити лише за отримане тепло. Але в нас немає змоги повноцінно користуватися всіма перевагами ІТП, тому що є багато спірних господарських питань, які не врегульовані законом. Наприклад,  на опалення під’їздів також витрачається енергія. У європейських країнах за це тепло платять усі мешканці, які проживають в будинку, а в нас – лише ті, які підключені до системи центрального опалення. 

3 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон, який мав би вирішити усі спірні питання і справедливо розподілити плату за спільні площі у багатоквартирних будинках. Однак Президент чомусь досі не підписав цього Закону. Зараз ми робимо все можливе, щоб тернополяни платили менше за тепло. Місту складно гасити різницю між ціною газу в тарифі тепловиків і ринковою ціною газу, але ми мусимо допомогти людям сплачувати комунальні платежі. Особливо зараз, коли через карантин доходи багатьох родин різко зменшилися. Ми чекаємо, коли президент все ж підпише згаданий Закон. Тоді кожен мешканець будинків, де встановлені ІТП, зможе економити на теплі ще більше".

Нагадаємо, що Сергій Надал є міським головою Тернополя з 2010 року. Обраний як представник Всеукраїнського об'єднання «Свобода». Замало щось підписів під його актуальною електронною петицією як для такої політичної сили, що має багато прихильників, зокрема, у Тернополі, Івано-Франківську, Львові.

У червоному Львові влада дозволила відновити роботу Епіцентру, Єві і Макдональдзу

Мала сотня підприємців ринків у Львові протестує проти карантину (відео)

У подорожчанні цукру в Україні запідозрили ТОВ "Радехівський цукор" і його партнера, - АМКУ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів