Полтва може обігріти весь центр Львова, - експерт

17:11 24 грудня 2014 р.

Фото до новини

Про це кандидат географічних наук, експерт з відновлюваних джерел енергії Мирон Колодко заявив в ефірі громадського мовлення Львівського прес-клубу (Прес-клуб-ГІТ) під час розмови на тему «Застосування теплових помп на Львівщині. Перші результати запровадження найбільш ефективних альтернативних джерел енергії».


Відео: Львівський прес-клуб

Він стверджує, що саме каналізаційний колектор, який проходить через центр міста, може стати джерелом теплової енергії.

За словами Мирона Колодка, зараз найкращий вид альтернативного джерела енергії – це теплова помпа. Тому що вона може брати тепло з ґрунту, з води і з повітря. 
- Теплова помпа – це класичний холодильник тільки зворотної дії. Холодильник викидує тепло назовні, а помпа забирає тепло в приміщення, - пояснює спеціаліст.
Як приклад використання теплової помпи Мирон Колодко називає встановлення її у дитячому садочку Рава-Руської.

За його словами, Рава-Руський і Мостиський райони відрізняються від інших районів Львівщини тим, що у них немає газопостачання і там користуються твердим паливом. І місто Рава-Руська отримало грант та за ці кошти зробили опалення у дитячому садочку.
- До цього часу, як ми поставили цю помпу, вони витрачали на опалення та підігрів води 35 тонн вугілля, 8 кубів дерева і платили зарплату чотирьом  кочегарам. Це досить значна сума. А зараз вони витрачають лише на ставку одного кочегара. Не кажучи, що там ще й чисте повітря. Крім того, до того часу, поки там не було стабільного опалення, діти взимку хворіли, - каже Мирон Колодко.

За його словами, ці теплові помпи виготовляють у Львові.
- Якщо би держава надала певні кошти під малі проценти без всяких викрутасів через різні структури, тоді багато би людей встановлювали би альтернативні джерела енергії. Якщо держава коштів не дасть, то воно буде йти помалу. І встановлювати будуть ті, хто має кошти, - зазначив Мирон Колодко.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів