У центрі Львова спалили першу енергоощадну квартиру в місті: власниця звинувачує психлікарню

19:37 5 вересня 2021 р.

Фото до новини

Відновити це помешкання і перетворити його на музей енергоощадності та відновлювальних джерел енергії - ідея інсталяторів, яка потребує підтримки у Ратуші.

Dailylviv.com розпитав про цю історію Оксану Денис. Сестри Денис - Оксана та Ірина - першими взялися запроваджувати енергоощадність у старому фонді Львова. Наочним прикладом зробили одне зі свої сусідніх помешкань у будинку на вулиці Саксаганського.

ЗМІ України і Польщі тоді описували цей досвід приблизно так.

Шість років тому звичайне горище старого будинку у Львові архітектор за освітою Оксана Денис перетворила на енергоощадне помешкання. Утеплила стіни 30-сантиметровою мінеральною ватою, відреставрувала дерев’яні вікна і наклеїла на раму спеціальну прозору плівку, встановила світлодіодні лампочки та рекуператор тепла. Після мінімізації витрат енергії львів’янка перейшла на поновлювальні джерела, зокрема, на сонячну енергію. Облаштували сонячний дах: на південний захід виходив тепловий колектор, від якого працював підігрів підлоги і стін, а на південний схід - фотовольтаїка, яка забезпечувала оселю електроенергією і живила рекуператор. У похмурі холодні дні Оксана Денис обігрівала квартиру електричною тепловою помпою.

У помешканні був також енергоощадний з водним контуром камін на дровах – коли він горів, автоматично нагрівалася вода у системі опалення. Нижня частина стін у екопомешканні львів’янки оббита корком, який навіть у сильні морози залишався теплим на дотик. Львів'янка платить взимку лише за електроенергію - у неї не було рахунків за газ, підігрів води і центральне опалення. Майже всі роботи у енергоощадній дворівневій квартирі за два тижні виконали польські майстри.

Усім охочим перейти на відновлювальні джерела президент Інституту пасивного будівництва Оксана Денис радила починати із зовнішнього утеплення стін пінопластом (не менше 10 см). Необхідно замінити старий котел на енергоефективний і за можливості відмовитись від радіаторів, використовуючи площинне опалення - підігрів підлоги та стін.

А два тижні тому це помешкання підпалили. Зробила це племінниця Оксани та Ірини Денис, яку Оксана взяла до себе з психіатричної лікарні, де запевнили, що у пацієнтки минула депресія легкого стану. Наталка, донька старшої сестри Галини, яка померла торік у вересні, настільки затужила за своєю матір'ю, що потрапила на лікування у психіатричну лікарню.

За якийсь час Оксана Денис захотіла полегшити переживання племінниці і з дозволу та за згодою лікарів забрала Наталку до себе додому. Жінка була впевнена, що з психологічним станом племінниці все гаразд.

Два тижні тому племінниця сказала своїм тіткам, що хоче залишилася вдома поспати замість того, щоб йти з ними на прогулянку. І, опинившись удома наодинці, чимдуж підпалила квартиру. Хотіла померти у вогні, бо боялась пекла, пояснила потім свій вчинок, але в останній момент злякалася вогню і втекла з приміщення. Тож не встигли сестри Денис дійти повільним кроком до вулиці Князя Романа, як на вулицю Саксаганського, що за 100 м, до їхніх помешкань сусіди вже викликали пожежників.

Квартира Ірини Денис згоріла, як кажуть дощенту: вікна, двері, стіни, обладнання - все. Квартира Оксани Денис залишилася без усіх інженерних мереж, які були прокладені у перекритті між двома приміщеннями. Два тижні у неї немає електропостачання, не працює сонячна система - знищений сонячний колектор

Друзі інсталятори обіцяють допомогти повернути це вже до певної міри історичне приміщення до життя. Навіть зародилася ідея відновити енергоощадну квартиру Оксани Денис і відтак перетворити її на міський музей енергоощадності та відновлювальних джерел енергії. Звісно, якщо Львівська міська рада підтримає таку пропозицію і викупить це помешкання. А Оксана Денис каже, що якби таке трапилося, то готова у майбутньому бути тут гідом, бо пропаганда енергоощадності стала справою її життя. 

Племінниця Наталка знову на стаціонарному лікуванні у психіатричній лікарні. Вже тепер з'ясовується, розповіла  Оксана Денис Dailylviv.com, що проблеми з психічним здоров'ям мав також і батько Наталки, а депресія легкого стану у доньки, про яку покійна старша сестра Галина розповідала молодшим сестрам, мабуть, була просто ширмою, за якою мама приховувала таємницю спадкової хвороби. Лікарі також не сказали родичкам правди, виписали її з лікарні зі заспокійливим діагнозом.

Тому Оксана Денис, у коментарі Dailylviv.com сказала, що провину на підпалення квартири покладає на медиків.

З 1 липня психіатричну допомогу надаватимуть удома

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів