Міндовкілля дозволило Львову будівництво біогазової станції. Але її зупинка може закінчитися епідеміями

13:34 30 січня 2022 р.

Фото до новини

На очисних спорудах Львова буде комбіноване виробництво тепла і електроенергії з каналізаційного осаду, які продаватимуть за "зеленим тарифом". Але економічний ефект від використання цієї технології є сумнівним.

Про це Dailylviv.com повідомила заступниця голови Комітету з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ, адвокатка Софія Шутяк, посилаючись на висновок Міністерства захисту довкіля та природних ресурсів.

Нагадаємо, у травні 2021 року у Державному реєстрі з оцінки впливу на довкілля було опубліковано повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля. Львівське міське комунальне підприємство «Львівводоканал» заявило про намір збудувати біогазову станцію з комбінованим виробництвом електричної й теплової енергії у Львові. Газ отримуватимуть з осаду каналізаційно-очисних споруд.

За технологією на станції має оброблятися та зброджуватися осад, що утворюється на каналізаційних очисних спорудах Львова. Процес зброджування з використанням технології термічного гідролізу утворюватиме біогаз, який буде утилізуватись у когенераційних установках для виробництва електричної й теплової енергії. Вироблена електрична енергія має зменшити кількість необхідної енергії для потреб каналізаційних очисних споруд. Теплова енергія буде використовуватися для нагрівання осаду, що надходить до метантенків, до відповідної температури процесу бродіння. Надлишкове тепло буде використано для опалення технологічних будівель. Після анаеробного зброджування осад проходить зневоднення на очисних спорудах на новому обладнанні.

Увесь комплекс робіт має усунути поточні експлуатаційні проблеми та покращити загальну роботу каналізаційних очисних споруд. Біогазова станція проєктується з розрахунку на обробку осаду у кількості 120 тСР/добу.

Адвокатка Софія Шутяк вважає, що будівництво біогазової станції доречно висвітлити у конкретних цифрах та розрахунках. Бо на реалізацію цього проєкту місто бере новий кредит, залучає інвесторів.

"Тому цікаво знати і бачити наскільки свідомим та прорахованим є це рішення",- наголошує адвокатка.

За її словами, використання енергії з очисних споруд сьогодні становить 8 відсотків з усієї енергії, виробленої у ЄС. В інституті газу НАН України зараз роблять розрахунки для Вінниці, Одеси, Львова та інших міст з проєктів використання тепла каналізаційних стоків. Орієнтовний термін окупності проекту утилізації каналізаційного мулу в Чернігові, наприклад – в середньому 5 років. Проте така інформація є дуже узагальненою, оскільки висновок з ОВД щодо такої діяльності свідчить про реконстуркцію очисних споруд без генерації електроенергії.

"В умовах суттєвих затримок з розрахунками за "зеленим" тарифом біоенергетичні проєкти не здатні не тільки обслуговувати кредити, а й закуповувати сировину і паливо, що ставить їх на межу закриття.

Ситуація в секторі - критична, адже більшість біогазових станцій працюють, як очисні споруди, і повинні функціонувати в режимі 24/7/365. Жом, барда, послід, гній, активний мул з очисних споруд, тверді побутові відходи, стічні води є відходами виробництва та споживання. Їх переробка – це питання екологічної безпеки.

Уявіть зупинку біогазових станцій та зростання кількості неперероблених відходів? Які ризики тягне за собою така діяльність та чи може людство дозволити собі не здійснення моніторингу цих процесів, щоб реагувати на кожну зміну. Дуже хочеться, щоб дискусії щодо планування таких об'єктів була відритою, прозорою та зрозумілою. Та не супроводжувалась перекритими дорогами, протестами місцевого населення і новими епідеміями",- наголошує Софія Шутяк

Вона вважає, що Україна має усі шанси стати другою Швейцарією. Для сього слід розвивати науку та шукати обґрунтувані рішення виробництва енергії з відходів, зокрема, каналізаційно-очисних споруд в Україні. Адже такі технолоії - важливі і для охорони довкілля, і як технології економії електроенергії, що важливо для досягнення енергетичної незалежності.

«Дніпрокомунбуд» відкоригує «Гірхімпром» щодо Грибовицького сміттєзвалища

На очисних спорудах Львова будуть біогазові установки

«Львівводоканал» презентував екологічний проект вироблення біогазу

На звалищі Львова розпочали облаштовувати свердловини

Ліс рубають, повітря забруднюють, відходами засмічують? Телефонуйте 0800 500 115

Стихійні звалища масок і рукавичок: уряд підказав, що з цим робити





Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів