На очисних спорудах Львова будуть біогазові установки

16:15 4 жовтня 2018 р.

Фото до новини


Фото: lvivrada.gov.ua

Комісія фінансів та планування бюджету ЛМР ознайомилася під час виїзного засідання з роботою очисних споруд «Львівводоканалу».


Про це повідомили на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради. Керівник «Львівводоканалу». Валентин Вольський розповів під час виїзного засідання комісія фінансів та планування бюджету ЛМР, що його мета – познайомити депутатів з великим проектом щодо виробництва біогазу, який буде реалізований спільно з Європейським банком.

Він також поінформував: «Основна мета цього проекту – це виробництво електроенергії та зменшення кількості мулу, який зараз продукується на підприємстві. Для цього ми встановимо метантанки – це великі установки, в які буде завантажуватись мул. В них проходитиме процес бродіння і в результаті цього вироблятиметься біогаз. Вартість проекту – 31 мільйон євро».

Натомість голова комісії фінансів і планування бюджету Вікторія Довжик зазначила:, «Реалізація проекту з виробництва біогазу дозволить суттєво економити електроенергію на підприємстві. «Львівводоканал» – одне з найбільших підприємств нашого міста, воно обслуговує 800 тис мешканців нашого міста, крім того, більше 60 сіл, які є в зоні депресійної лійки. Отже, це підприємство забезпечує життєдіяльність нашого міста, а очисні споруди – важливий інфраструктурний об’єкт, його безперебійна робота убезпечує нас від екологічної катастрофи. Тут планується впровадження великого проекту, цей проект вже розпочато, зараз тривають тендерні процедури, а на наступний рік будуть проектні процедури».

Вікторія Довжик також запевнила: «Сьогодні ми побачили чітке бачення керівництва підприємства щодо реалізації цього проекту. У 2021 році має бути готовий збудований об’єкт, який почне працювати і виробляти енергію, яка частково забезпечить потребу підприємства в електроенергії. Відповідно, це велика економія для підприємства. Загалом, «Львівводоканал» витрачає 230 мільйонів гривень на рік за електроенергію, і навіть якщо 20% буде забезпечено власними силами, то це суттєва економія, яку можна скерувати на модернізацію».

Цю думку підтримав і член комісії фінансів і планування бюджету Валерій Веремчук, який повідомив: «Ми побачили правильний підхід і керівництва Львівводоканалу щодо того, що підприємство має перетворитись на підприємство, яке самозабезпечується енергією за допомогою метантанками, тепловою енергією стічних вод. Фактично має вийти безвідходний цикл, перетворивши частину мулу в енергетику, а частину – в родючий шар грунту, який потім можна використовувати в сільському господарстві.

Валерій Веремчук також запевнив: «На сьогоднішній день – це європейський підхід і ми рухаємось в цьому напрямку, але звичайно, потребує серйозних інвестицій. Ми чули сьогодні, що ці величезні колектори, які під Львовом – 1600 кілометрів труб, потребують капітальних ремонтів і вливань коштів, щоб уникнути надзвичайних ситуацій в майбутньому».

Натомість на переконання члена комісії фінансів і планування бюджету Юрія Кужелюка, очисні споруди Львова вимагають глобальної реконструкції та інвестицій. Він також зауважив: «Ми ознайомились із роботою очисних споруд, з тим, що планується зробити за програмою. Найперше, очисні споруди вимагають глобальної реконструкції і на це потрібні кошти. Також потрібно покращити ступінь очищення води, бо наша вода забруднює річку Вісла і Балтійське море. Але найголовніше, що Львів буде першим містом в Україні, в якому збудуть так звані метантанки – установки для отримання біогазу, з якого потім буде вироблятись електроенергія. Зараз триває тендерний процес і вартість цих робіт складає 31 мільйон євро. Сподіваємось, що до 2021 року, як нам розповіли, роботи будуть повністю завершені».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів