Громадянам України стане легше працювати в Польщі і одержувати карту побуту

16:36 4 січня 2022 р.

Фото до новини

З 2022 року Польща збільшує мінімальну оплату праці і змінює закон про іноземців.

За довгостроковими трудовими контрактами мінімальна зарплата у Польщі підвищується до 2363 злотих на руки (близько 15 800 тис. грн). Мінімальна погодинна ставка за короткостроковими договорами становитиме 13,91 злотих "чистими" (близько 95 грн).  Це означає, що в середньому українці в Польщі зможуть заробляти на фабриках і заводах на 200-300 злотих (1300-2000 грн.) більше. Про це повідомив Голос.ua, пише Dailylviv.com.

Польський Сейм також ухвалив зміни до закону про іноземців, який значно змінює умови працевлаштування громадян інших країн. Нормативний акт перебуває зараз на підписі в президента Анджея Дуди

Що зміниться для українських заробітчан  розповіла віцепрезидентка компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Кароліна Шлешинська.

Зміни в законі зачепили терміни дозволу на роботу — тепер їх видаватимуть на два роки. Наразі документ дає право працювати в Польщі впродовж шести місяців на рік, після чого його потрібно продовжувати на такий самий термін. Або відразу оформляти річний дозвіл, але його слід очікувати до 5 місяців.

Крім того, польські законодавці найближчим часом планують спростити отримання посвідки на проживання. Зараз її оформлення дуже ускладнене та займає тривалий термін через бюрократичні формальності у відомствах. Надалі планується значно спростити отримання так званих карт побуту (Karta pоbytu – дозвіл на проживання) для українців, які хочуть залишитися жити або працювати в Польщі до 3 років безперервно.

Також після набуття чинності законом українцям не потрібно буде надавати договір оренди. Це полегшення для багатьох працівників, які мешкають у хостелах, які їм забезпечує підприємство або агентство з працевлаштування.

Серед інших змін, ухвалених польським парламентом, — запровадження інспекцій з працевлаштування. Ці контролюючі органи стежитимуть за тим, чи всі іноземці працевлаштовані легально й отримують зарплату офіційно. Перевірки підприємств проводитимуться як планово, так і вибірково.

Портал Наша Польща виклав ці та інші зміни-2022 у формі таблиці:

Як повідомляє портал Наша Польща з посиланням на gazetaprawna.pl, у 2022 році відбудуться зміни у положеннях, важливих з погляду працівників. 

1. Мінімальна зарплата. Вона у 2022 році зросте до 3010 злотих брутто. Тобто, мінімальний дохід збільшився на 210 злотих брутто, а мінімальна погодинна оплата становитиме 19,70 злотих брутто (13,91 злотих нетто) Нова польська стратегія або Polski Ład передбачає, що мінімальна винагорода за виконання праці не підлягає оподаткуванню. Тобто ті, хто отримує найнижчий дохід (мінімальну ставку), не сплачуватимуть податок на прибуток. 

2. Податкові зміни. Для працівників зміни стосуватимуться зокрема збільшення розміру неоподатковуваної ПДФО суми до 30 000 злотих; збільшення суми прибутку від 120 тисяч злотих, застосовуватиметься ставка податку на доходи фізичних осіб у розмірі 32%.

3. Директива про баланс між роботою та особистим життям та зміни у відпустках. До серпня 2022 року Польща має запровадити директиву ЄС про баланс між роботою та особистим життям, яка передбачає, зміни у відпустці по догляду за дитиною. Передбачається, що батьки будуть мати право 4 місяці відпустки на рік по догляду за дитиною, поділену по 2 місяці на кожного з батьків. Регламент ЄС передбачає, що використовувати таку відпустку можна до виповнення 8 років дитині, розширює коло людей, які можуть її використовувати, на інших членів домогосподарства. 

4. Нові пільгові періоди. З 1 січня 2022 року набирають чинності зміни до Положення про соціальне страхування. Згідно з новим положенням, до пільгового періоду включаються всі періоди попередньої непрацездатності незалежно від виду захворювання, якщо інтервал між закінченням попередньої та настанням іншої непрацездатності не може перевищувати 60 діб. 

Зміни, на які чекаємо 

1. Захист внутрішніх звітів. Нові положення випливають з необхідності імплементації директиви ЄС. Роботодавці, які мають 50 та більше працівників, будуть зобов’язані встановити внутрішню політику звітності, яка визначає внутрішній порядок повідомлень про порушення організації праці. Ці положення мають бути узгоджені з представниками працівників або профспілками. Роботодавці також будуть зобов’язані вести реєстр внутрішніх звітів. 

2. Контроль за вакцинацією працівників. Компанії не зможуть звільнити того, хто відмовляється проходити тест на COVID-19 або показати довідку про щеплення. 

3. Віддалена робота. Уряд хоче ухвалити проєкт змін до Трудового кодексу, який внесе до кодексу визначення дистанційної роботи та врегулює обов’язки роботодавця та працівника щодо цього. 

4. Контроль тверезості працівників.

У січні 2022 року у Польщі офіційно працюватиме мільйон українців

Трудові мігранти збільшили перекази грошей в Україну з Польщі

Українських заробітчан змусять платити податки: кому, скільки і як доведеться віддати

Україна штучно намагається стримати трудову міграцію

Головний актив України за тридцять років - трудові мігранти, - експерт

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів