Головний актив України за тридцять років - трудові мігранти, - експерт

12:08 4 січня 2021 р.

Фото до новини

Трудові мігранти дають Україні більше, ніж прибутки від експорту зернових чи металургії, інвестиції олігархів і кредити МВФ.

Про це написав сьогодні у Фейсбуці експерт незалежного аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ігор Попов, інформує DailyLviv

"Трудові мігранти у 2020 пересилали до України по 1 млрд. доларів щомісяця, за даними Нацбанку. 12 мільярдів доларів на рік, і це лише офіційні перекази, до яких треба додати передачі готівки через бусики та знайомих. 

Обсяг переказів фактично не зменшився навіть в умовах карантинів та закритих кордонів.

Це більше, ніж кредити МВФ, «приватні позики в єврооблігації» та інвестиції українських олігархів - разом узяті. 

Це більше, ніж прибутки від експорту зернових чи металургії. 

Держава повинна запускати спеціальні програми з підтримки наших трудових мігрантів, а не лише обіцяти в майбутньому створити умови для їх повернення. 

У Польщі, до прикладу, має працювати десяток консульських установ, і в кожному - повноцінний український ЦНАП, де можна вирішити всі адміністративні питання. І відділення українського банку чи системи грошових переказів із найнижчим відсотком і без дурних запитань про походження коштів. 

А трудові мігранти мають набагато більше моральних прав ставити умови і вимоги українському уряду, аніж МВФ. Щодо реформ, оподаткування, легалізації капіталів і реальної боротьби з топ-корупцією".

Довідково

Ігор Попов був депутатом Верховної Ради України 8-го скликання, першим заступником голови Національного агентства України з питань державної служби, заступником нолови Секретаріату Президента України, представником Президента України у Верховній Раді України,головою правління Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України».

Трудові мігранти: виїзд українців до Німеччини за фальшивими документами або польськими робочими візами зріс - ПР

Лише один з десяти заробітчанів мав намір приїхати на свята в Україну з Польщі

Трудові українські мігранти в США хотіли б мати своїх представників в парламенті України

Нагадаємо, що з 1 січня 2016 року в Україні набрав чинності Закон 761-VIII «Про зовнішню трудову міграцію», який входить до пакету законів, необхідних для лібералізації візового режиму з ЄС. Закон визначає правові та організаційні засади державного регулювання зовнішньої трудової міграції та соціального захисту громадян України за кордоном (трудових мігрантів) і членів їх сімей.

За цим законом права трудових мігрантів, зокрема на належні умови праці, винагороду, відпочинок і соціальний захист, регулюються законодавством держави перебування та міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою. Громадяни України, які здійснювали оплачувану діяльність у державі перебування до набрання чинності цим законом прирівнюються у своїх правах до трудових мігрантів.

Окремою статтею прописано порядок оподаткування доходів трудових мігрантів, оподаткування має здійснюватися в порядку та розмірі встановлених державою перебування, якщо інше не передбачено міжнародними договорами. Резиденти України з урахуванням норм міжнародних договорів згідно з цим законом мають право на зарахування податків і зборів, сплачених за межами України, під час розрахунку податків і зборів в Україні відповідно до норм Податкового кодексу.

«Під час перебування за межами України трудовий мігрант зобов'язаний забезпечити повноту та своєчасність сплати податків і зборів за майно, розташоване на території України, що належить йому на праві власності або перебуває в оренді, зокрема шляхом призначення уповноваженої особи», - йдеться в законі.

Дія цього закону не поширюється на громадян України, які шукають притулок чи отримали притулок у державі перебування; осіб, які здобувають освіту, професійну підготовку та підвищують кваліфікацію за кордоном; працівників дипломатичної служби та інших органів державної влади, які працюють у закордонних дипломатичних установах України; осіб, які перебувають у відрядженні за кордоном.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів