Близько 15 тис га сільгоспземлі на Львівщині перейде у приватні руки без земельних торгів

21:42 20 вересня 2021 р.

Фото до новини

У Львівській області таких фермерів-щасливців буде не більше тисячі.


Сьогодні під час брифінгу у Львівському пресклубі на тему ринку землі на Львівщині згадали про своєрідний бонус у новому земельному законодавстві для перших фермерів, які починали свою діяльність у 90-х роках минулого століття, пише Dailylviv.com.

- Фермери, які маю право на довічне користування, на довічне успадкування земельних ділянок, на законодавчому рівні для них передбачений бонус. Вони вже можуть викуповувати ці земельні ділянки (без земельних торгів - DL) як фізичні особи з розтермінуванням (оплати DL) на десять років. Причому після першого платежу - вартість землі має бути не нижчою, ніж нормативно-грошова оцінка - вже надається право власності такому фермеру. І це дуже важливо, - сказала Тетяна Гетьман, директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації. 

- Зазвичай це постійне користування (землею - DL) давали фермерам, які в 90- роках започатковували свою діяльність - було таке як право постійного користування. Я таких фермерів знаю. Вони всі задоволені цим законом. Це є хороша для них можливість ввести в правильне правове поле ту землю - собі приватизувати. Так що я вважаю, що це є плюс, і ті фермери, хто мають (таку землю і таке право - DL), вони задоволені.  На жаль, мені не пощастило: я не маю землі у постійному користуванні, - повідомив координатор Всеукраїнського конгресу фермерів на Львівщині Олег Бачинський, засновник виробничого кооперативу «Як бджола».

- Кількості таких фермерів і кількості такої землі на Львівщині ми поки що не знаємо. Наше завдання зараз - донести до територіальних громад і до самих фермерів про те, що вони мають таке право. Щоб вони знайшли ті документи і зрозуміли дійсно, який бонус для них є, - наголосила Тетяна Гетьман.

Dailylviv.com звернувся за коментарем з цього питання до відомого на Львівщині фермера з майже 40-річним досвідом, заслуженого працівника сільського господарства Івана Кільгана.

- Я хочу приватизувати саме таку землю - маю її загалом 23,7 га - за нинішньою ціною 22,7-23 тис грн, однак ще жоден з нотаріусів у районі, сказали мені, не знає поки що як це правильно організувати і оформити, - пояснив Іван Кільган. -  Для нотаріусів потрібен нібито спеціальний дозвіл. Скільки таких, як я, фермерів мають аналогічну землю на Львівщині? Можу лише дуже приблизно порахувати: по 5 фермерів у колишніх 20-ти районах, отже близько тисячі. А скільки у них є землі, яку вони можуть приватизувати за цією бонусною процедурою? У середньому по 10-15 гектарів у кожного. То й буде загалом 10-15 тисяч гектарів. Не так багато землі такої категорії. Для порівняння, я сам маю у багаторічній оренді ще тисячу гектарів землі, крім цих 23,7 га. Думаю, що ринок землі почне рух узимку, не раніше. Наприклад, у Старосамбірському районі на земельні торги поки що виставили лише сім ділянок. 

Один з львівських нотаріусів, який попросив не називати його прізвища, сказав Dailylviv.com, що для оформлення права власності на таку "довічну" землю фермери можуть звертатися не лише до нотаріусів, але й до державних реєстраторів

Нагадаємо точний зміст цієї норми закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення" , яке обговорювали у Пресклубі: "Громадяни України, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів. У разі купівлі земельної ділянки з розстроченням платежу право власності переходить до покупця після сплати першого платежу".

Правоохоронці Львівщини без суду забирають землі померлих і породжують корупційні схеми, – аграрії

У Львівській області дві земельні ділянки підуть з торгів

Фермерів також зобов'язують купувати земельні ділянки на електронних аукціонах

Земля на Львівщині коштуватиме найдешевше, але за ділянки вздовж трас даватимуть 10 і більше тисяч доларів

Попит і пропозиція на оренду сільгоспугідь у Львівській області зросли в рази

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів