Забрав паспорт - зверніться в поліцію: У Львові назвали установи за кордоном, де заробітчанам шукати порятунку (відео)

12:34 22 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Якщо українець або українка потрапили в трудове рабство за кордоном, то є низка структур, де їм допоможуть. Можна звернутися у фундацію “Ла Страда”, поліцію, правоохоронні органи, консульства і посольства України, релігійні та діаспорні організації.

Про це під час інтервʼю у Львівському пресклубі повідомила Олена Кальбус, координаторка програми протидії торгівлі людьми ГО "Центр "Жіночі перспективи", пише Dailylviv.com.

“У Польщі можна звернутися у фундацію “Ла Страда Польща”. Це громадська організація - величезна, сильна, досвідчена. Вона на всій території Польщі допомагає особам, які постраждали від торгівлі людьми. В Інтернеті можна знайти і їхню сторінку, і їхні телефон, і гарячу лінію.
Ще - поліція, правоохоронні органи, це - консульства і посольства України. Намагайтеся дістатися до них. Це можуть бути релігійні організації. Такі як”Карітас”,- розповідає Олена Кальбус.

За даними Міжнародної організації з міграції, однією з найпопулярніших країн, де виявлено 36% усіх випадків експлуатації, є Польща.

За словами Олени Кальбус, часто працівники з України під примусом віддають працедавцеві свій паспорт і перетворюються на його слухняного заручника.

“Якщо працедавець забрав паспорт, а ви маєте можливість покинути це місце, де вас експлуатують, ви можете звернутися до найближчого відділу поліції у будь-якій країні і попросити, вимагати своєю заявою зв’язку з посольством або консульством України”, - пояснює Олена Кальбус.

За її словами, консульські відділи України обов’язково допоможуть відновити ці документи і повернутися додому легально, офіційно, вчасно і безпечно.

Як повідомила Надія Костіна, спеціалістка з роботи з громадськістю ГО "Центр "Жіночі перспективи",  23 роки ця організація веде напрямок з протидії торгівлі людьми. Але проблема залишається актуальною.

- Зараз навчаємо уповноважених в тергромадах, як виявляти тих людей, які постраждали внаслідок трудової експлуатації, - розповідає Надія Костіна. - Створені мультидисциплінарні групи. 50% громад Львівщини ознайомлені з проблемою і з тим, як протидіяти.

В Україні, за її словами, можна отримати допомогу від держави. Для цього треба звернутися до департаменту соціального захисту в ЛОДА. Там є всі зразки заяв, усі зразки документів і спеціалісти.

Вона також радить:

“Якщо збираєтесь за кордон, зробіть копії документів, залиште їх своїм рідним і не віддавайте паспорт. Злочинці створюють ситуації, коли особа змушена в незнайомій обстановці, країні приймати швидкі рішення, і вони часто є емоційними”.

У відео - історія про чоловіка, який потрапив на рабську роботу за межами України.

Українцями найбільше торгують у трьох країнах: постраждалі найчастіше походять з обласних та районних центрів

Не заплатив за роботу: мешканка Львівщини написала скаргу в Польську інспекцію праці на дії підприємця

На Львівщині викрили п’ять фактів торгівлі людьми

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів