Не заплатив за роботу: мешканка Львівщини написала скаргу в Польську інспекцію праці на дії підприємця

20:33 16 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Мама двох малолітніх дітей, якій за хатню роботу в Польщі обіцяли заплатити 1000 євро, змушена була працювала в Німеччині по 12 годин на добу безоплатно.

Про це Dailylviv.com повідомили у ГО "Центр "Жіночі перспективи", яка однією з перших в Україні почала порушувати проблему торгівлі людьми.

Світлана – молода жінка, яка проживає на Львівщині, у сільській місцевості. Вона сама виховує двох малолітніх дітей. Жінка має лише тимчасові підробітки, адже в селі постійного місця праці знайти не може, а районний центр достатньо далеко.

Наприкінці вересня Світлана від сусідки довідалась, що є надійний чоловік, який працевлаштовує на тимчасову роботу в Польщі. Жінка попросила родичів доглянути за дітьми, бо вирішила попрацювати, бодай, місяць за пристойні гроші.

Світлана мала закордонний паспорт та довготермінову національну польську візу і картку поляка - документи, які дозволяють працювати в Польщі на законних підставах.

Вона зателефонувала чоловікові, про якого розповіла їй сусідка, та домовилась з ним про зустріч. Микола, так звали вербувальника, повідомив жінці, що робота для неї знайдеться. За працевлаштування вона мала заплатити йому 200 доларів США.

За тиждень він потелефогував іі сказав, що вже є місце роботи: вона буде прибирати в квартирі та доглядати за жінкою похилого віку. Все законно: працевлаштування гарантує польська фірма. Виїзд призначив на початок жовтня.

Світлана приїхала до Львова. В обумовленому вербувальником місці стояв мікроавтобус. В ньому було вже 6 людей, які теж їхали на роботу до Польщі. Жінка віддала 200 доларів Миколі. Вербувальник сказав, що на вокзалі у Лодзі до Світлани зателефонує поляк, який дасть їй роботу.

Після приїздуі жінку зустрів на привокзальній площі в Лодзі поляк, назвався Матеушем. Сказав, що вона має підписати з ним угоду про працевлаштування, а працювати вона буде в Дрездені. Для цього, мовляв, потрібно дати йому паспорт, і він купить жінці квиток на поїзд. Також він повідомив, що заробіток за місяць роботи складатиме 1000 Є, крім того, він компенсує її транспортні витрати. Світлана поставила свій підпис під угодою.

Невдовзі прийшов поїзд. Паспорт Матеуш залишив в себе, сказав, що віддасть при поверненні. Жінка навіть не встигла відреагувати. Поїзд рушив. В Німеччині її зустрів поляк, який своїм авто довіз жінку до будинку, де вона мала працювати. Світлана одразу побачила, що умови роботи відрізняються від обіцяних. Замість невеличкої квартири фрау похилого віку вона опинилась у триповерховому особняку, де мешкала велика сім’я з 3-ма дітьми. Господар їй показав будинок і повідомив про обов’язки: прибирання будинку, прання, прасування білизни та одягу, приготування обідів, догляд за дітьми, коли вони повертаються із садочку та школи. Світлана спробувала пояснити, що її наймали на іншу роботу, але господар сказав, що він про це нічого не знає, і якщо вона буде добре працювати, він її грошима не обділить.

Працювала Світлана по 12 годин на добу, обслуговуючи весь будинок та родину. В перших числах листопада господар покликав її і сказав, що задоволений її роботою і заплатить 2700 Є. Однак наступного ранку він повідомив, що не може з нею розрахуватися сам, а мусить переказати усі гроші на картку Матеуша, адже це він привіз жінку на роботу.

Наступного дня Матеуш сам приїхав і забрав Світлану до Польщі. Він віддав їй паспорт та квиток на автобус до Львова. Зароблених грошей не дав. Сказав, що має заплатити з них податок, а потім перерахує кошти на картку. Мав заплатити 1250 доларів.

Після повернення додому Світлана тиждень чекала грошей. Потім почала телефонувати Матеушу і Миколі з вимогою заплатити те, що вона заробила. Вони спочатку обіцяли, а за кілька днів просто заблокували дзвінки від ней. Тоді жінка звернулась з письмовою скаргою до Польської інспекції праці на дії підприємця Матеуша. Після цього вона кілька разів отримувала телефонні дзвінки від нього з погрозами.

Наразі, Світлана отримує допомогу психолога і юриста ГО "Центр "Жіночі перспективи".

Як повідомила координаторка програми протидії торгівлі людьми ГО "Центр "Жіночі перспективи" Олена Кальбус, на прохання Світлани Центр надав інформацію про цю ситуацію міжнародній організації "Ла Страда Польща" для подання скарги в Польську інспекцію праці.

"Будемо супроводжувати потерпілу при зверненні її до поліції. Також отримує вона допомогу необхідними речами для дітей і для дому, медикаментами",- повідомила Олена Кальбус.

Українцями найбільше торгують у трьох країнах: постраждалі найчастіше походять з обласних та районних центрів

На Львівщині оприлюднили номери телефонів усіх уповноважених, які працюють з жертвами торгівлі людьми

 

На Львівщині викрили п’ять фактів торгівлі людьми

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів