На Львівщині 30 осіб отримали статус жертв торгівлі людьми. Контакти допомоги

09:55 30 листопада 2018 р.

Фото до новини

За станом на 29 листопада 2018 статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, надано 30 мешканцям Львівщини: 10 жінкам, 17 чоловікам і трьом дітям.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це 29 листопада під час прес-конференції на тему: «Як ОТГ на Львівщині боротимуться зі сучасним рабством», що відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила заступниця голови ЛОДА Оксана Стоколос-Ворончук.

Вона додала, що 17 осіб постраждали від трудового рабства, 10 - від сексуальної експлуатації, 2 - від продажу дітей і 1 людина – від втягнення у злочинну діяльність.

Статус жертв від торгівлі людьми надають з 2012 року, відколи в Україні набуло чинності законодавство з протидії торгівлі людьми.

- Жертви отримують по 5523 грн (три прожиткові мінімуми), медичну, правову, соціальну, психологічну допомоги, - розповіла головний спеціаліст відділу сімейної політики департаменту соціального захисту населення ЛОДА Наталія Горун. Саме Наталія Горун є уповноваженою особою, яка проводить процедуру із визначення стану особи, яка постраждала від торгівлі людьми. 

Наталія Горун наголосила, що жертви торгівлі людьми не завжди знають про те, що вони є постраждалими. За її словами, під час двох цьогорічних акцій на Львівщині - «Хода за свободу» і «Мовчазна хода проти рабства» - було виявлено людей, які стали жертвами і не здогадувалися про це. 

Наталія Горун також розповіла, що для отримання статусу жертви торгівлі людьми треба, насамперед, звернутися із заявою в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районної адміністрації. У кожному районі Львівщини є уповноважена особа, яка займається цією проблемою. Вона проведе співбесіду з потерпілою і прийме підтверджувальні документи. 

- Пакет документів залежить від форми експлуатації людини,- наголосила Наталія Горун. - Якщо особа перетинала кордон, то потрібен закордонний паспорт з відміткою про виїзд. Довідка з уповноваженого органу Нацполіції необхідна для підтвердження, що людина є потерпілою у певній справі про викрадення чи торгівлю людьми. Медичні довідки треба подати у випадку, якщо жертва отримала фізичні ушкодження. В окремих ситуаціях потрібна довідка від психотерапевта або, навіть, свідчення іншої особи. Я маю зрозуміти, чи там є торгівля людьми, а не просто шахрайство. За потреби ми можемо виїхати на співбесіду. 

Заяву щодо встановлення статусу потерпілої дитини, за словами Наталії Горун, подає її законний представник. У випадках, коли був зафіксований продаж немовлят, заяву пише адміністрація притулку, де на той момент перебувала дитина.

Далі пакет документів місцеві органи соцзахисту скеровують у Міністерство соціальної політики, яке приймає рішення про надання статусу жертви.

Звертатися за допомогою можна у Львові за адресою: вулиця Митрополита Андрея, 10, кімната 112. телефон (032) 255 47 96.

Нагадаємо, що на Львівщині з серпня 2018 року і дотепер проведено перші робочі зустрічі у 15 ОТГ та 5 містах обласного значення для глибшого розуміння проблеми торгівлі людьми, виявлення постраждалих від цього злочину та надання їм необхідної допомоги.

Ця робота відбувається в межах реалізації проекту “Впровадження Національного механізму взаємодії (НМВ) суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в тому числі дітьми, у Львівській області”.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів