Працівники ТЦК зможуть зупиняти людей на вулиці для вручення повісток, перевіряти документи, вести аудіо і відеозаписи

23:16 25 листопада 2023 р.

Фото до новини

Їм розширять повноваження до кінця року законопроєктом, який розроблять до кінця року за участі Міністерства оборони і Генерального штабу Збройних Сил України.

Про це розповів секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV, пише DailyLviv.com.

"Зараз багато питань з боку ТЦК і з боку тих громадян, кого вони намагаються мобілізувати. За фактом, ТЦК не має жодних прав зупинити людину, вручити їй повістку, витребувати в неї документи.

Поліція іноді відсторонюється від цього, щоб не стати якимось центром скандалу, щоб людину не притягати. І можна зрозуміти і поліцейських, і ТЦК, в яких стоять плани, і людей, яких незаконно намагаються притягнути. Але у яких є відповідальність, відповідно до Конституції, — захищати країну", — заявив Роман Костенко.

Нардеп розповів, що законопроєктом, який розроблять до кінця року за участі Міністерства оборони і Генерального штабу Збройних сил, права ТЦК розширять.

"Вони зможуть також вести і аудіо, і відеозаписи. Вони зможуть перевіряти приписні і документи, наскільки я пам’ятаю", — сказав він.

24 листопада повідомлялося, що президент Володимир Зеленський доручив міністру оборони Рустему Умєрову, головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та іншим міністерствам розробити комплексний план щодо мобілізації військових.

Провал мобілізації в Україні став більшою проблемою, ніж снаряди для війська, - констатує народний депутат Роман Костенко. Зокрема, понад пів мільйона військовозобов'язаних чоловіків втекли з України до ЄС. Лише в Німеччині українців-призовників вистачило б на 8 дивізій.

А поки що без нового законопроєкту всі ці процедури мобілізації не впорядковані і, наприклад, на Львівщині їх намагалися вирішити нещодавно у простий протизаконний спосіб - комендант області видав наказ, яким дозволив працівникам ТЦК і СП перевіряти документи військовозобов'язаних.

Дивіться нижче публікації на цю львівську тему:  Комендант Львівської області видав наказ про перевірку документів, який не можна виконати без порушення

Комендант Львівської області спочатку розширив повноваження працівників ТЦК і СП, а потім сказав, за що їх каратиме

Комендант Львівщини сказав, що робити, якщо військовослужбовці ТЦК і СП силоміць забирають громадян-військовозобов'язаних

Комендант Львівщини готовий до судових позовів з приводу свого наказу про перевірку документів

Є достатні підстави для визнання наказу «коменданта» Львівщини протиправним і нечинним, - адвокат

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів