Комендант Львівської області видав наказ про перевірку документів, який не можна виконати без порушення

23:13 22 листопада 2023 р.

Фото до новини

Постанова Кабміну №1456 від 29.12.2021 року чітко визначила порядок перевірки документів в осіб.

Коментар з приводу наказу коменданта Львівської області Тараса Греня зробив правник Олександр Золотухін (на фото) на своїй сторінці у ФБ, пише DailyLviv.com.

17 листопада 2023 року комендант області видав перший за рік наказ, яким уповноважив усіх працівників ТЦК та СП на перевірку документів військовозобов'язаних громадян віком 18-60 років.

Що з цього приводу каже закон, на який посилається комендант у своєму наказі?

П. 6 ч. 1 ст. 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" - військове командування разом з військовими адміністраціями можуть запроваджувати перевірку у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, документів у осіб, а в разі потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України.

Постанова Кабміну №1456 від 29.12.2021 року чітко визначила порядок перевірки документів в осіб.

Це можна робити уповноваженим особам у разі:

- якщо особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

- якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

- якщо особа перебуває на території чи об’єкті зі спеціальним режимом;

- якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;

- якщо особа перебуває в місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;

- якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення;

- порушення особою відповідних заборон, введених на території, де запроваджено правовий режим воєнного стану.

Уповноважена особа має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, а не посвідчення про приписку до призовної дільниці, як це уповноважив робити комендант.

Також ця уповноважена особа має бути чітко визначена наказом - не можна уповноважувати всіх.

Раніше DailyLviv.com опублікував з приводу наказу коменданта Львівської області коментар адвоката Ярослава Жукровського, в якому було зазначено, що порядок перевірки документів особи встановлений чинним законодавством та безпосередньо урядовою постановою і не передбачає можливості делегування повноважень для такої перевірки військовослужбовцям ТЦК та СП.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів