Є достатні підстави для визнання наказу «коменданта» Львівщини протиправним і нечинним, - адвокат

11:51 22 листопада 2023 р.

Фото до новини

Перевірки документів осіб призовного віку на вулицях і в публічних місцях на Львівщині подібні на всеукраїнський прецедент.

Широкий резонанс викликав учорашній наказ коменданта Львівської області Тараса Греня щодо надання права працівникам ТЦК і СП на Львівщині перевіряти, в тому числі на вулиці і в публічних місцях, документи всіх осіб призовного віку - від 18 до 60 років. Багато хто вважає таке рішення вимушено необхідним задля виявлення потенційних ухилянтів від мобілізації під час воєнного стану. Є й такі, що вважають цей наказ антиконституційним, протизаконним, що суперечить деклараціям про побудову в Україні правової держави. Окрема категорія знову нагадує про те, що якщо Україна перебуває в стані війни, то цей стан треба зафіксувати на державному рівні й оголошувати загальну мобілізацію, а не удосконалювати ситуацію воєнного стану підзаконними розпорядженнями. Про фаховий коментар з цього приводу DailyLviv.com попросив відомого львівського адвоката Ярослава Жукровського.

Ось що відповів Ярослав Жукровський:

"У цьому випадку, як на мене, йдеться про очевидне перевищення службових повноважень "комендантом Львівської області", а фактично - лише керівником апарату ЛОВА. На моє переконання, не може будь-який керівник апарату адміністрації, сільської чи міської ради бути вище закону.

Порядок перевірки документів особи встановлений чинним законодавством і безпосередньо урядовою постановою, яка не передбачає можливості делегування повноважень для такої перевірки військовослужбовцям ТЦК та СП. Навіть в окремо взятій області, як це ухвалили на Львівщині.

У преамбулі наказу «коменданта» є неправильні посилання на конкретні статті законів та загальні посилання на закони без зазначення самих статей. Відсутнє й посилання на урядову постанову від 29.12.2021 за номером 1456. Окрім цього, цей наказ, щоб стати чинним, мав би бути зареєстрований в органах юстиції, оскільки він немає ознак «невідкладності», щоб його не реєструвати і стосується прав та законних інтересів громадян.

Очевидно, що у разі виникнення можливих конфліктів в ході виконання цього львівського наказу у його учасників будуть всі підстави для звернення до суду про визнання цього наказу протиправним і нечинним.

Безумовно, мобілізація – це надзвичайно важливо. І є встановлений законодавством порядок і межі її здійснення. Але не менш важливими під час мобілізації є питання ефективності використання бюджетних коштів, усунення зловживань у використанні системи «Шлях» та посилення відповідальності чиновників».

DailyLviv.com поцікавився у колег-журналістів у сусідніх Львівщині областях, чи видані там аналогічні накази-розпорядження. Підтверджень про них поки що немає.

Нагадаємо, Міністр оборони Рустем Умєров підписав Наказ про затвердження Концепції військової кадрової політики до 2028 року, за якою головний акцент - задоволення потреб ЗСУ в людях. В Україні планують замість призову запровадити рекрутинг.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів