Провал мобілізації в Україні став більшою проблемою, ніж снаряди для війська - секретар комітету ВР

18:13 24 листопада 2023 р.

Фото до новини

Це ситуація, на яку потрібно швидко впливати.

Про це інтерв'ю Radio NV сказав Роман Костенко, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, інформує DailyLviv.com.

Нардеп розповів, наскільки критичною є ситуація і чому потрібні непопулярні рішення.

Напередодні голова фракції Слуга народу Давид Арахамія заявив, що до кінця року у Верховній Раді за участю Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил планується розробити комплексний документ щодо процедури мобілізації та демобілізації

Читайте також: Комендант Львівщини сказав, що робити, якщо військовослужбовці ТЦК і СП силоміць забирають громадян-військовозобов'язаних

За словами Костенка, це навіть не документ, це — законопроєкт. Він зараз готується робочою групою.

"Я бачив чернетку цього документа: там норми, про які ми давно говорили, які були у засобах масової інформації. Окремо казали: щось казав мій колега Федір Вениславський, щось говорила Мар'яна Безугла, щось говорив Давид Арахамія, щось говорив Генеральний штаб, Міністерство оборони. Наразі намагаються комплексно підійти, щоб вирішувати деякі питання мобілізації.

Ми всі знаємо, що в нас зараз є проблема з мобілізацією, можна сказати, провал мобілізації. Після того, як було змінено військкоми, у нас пішов провал мобілізації. Це ситуація, на яку потрібно швидко впливати. Тому що, якщо ми не вплинемо і нічого не змінимо, у нас будуть дуже великі проблеми.

Зараз, мабуть, проблеми з мобілізацією більші, ніж проблеми зі снарядами. Тому зараз на це треба впливати щось робити. Це одна історія.

І ось тут потрібне саме рішення політичного керівництва — це не питання, яке має вирішувати головком. Це питання саме політичного керівництва — ухвалення законів, які вже давно лежать не підписані, підписати їх щодо зменшення віку мобілізації чи іншого", - наголосив Костенко.

Нагадаємо, комендант Львівської області своїм наказом розширив повноваження працівників ТЦК і СП.

Наказ коменданта Львівської області Тараса Греня про надання права працівникам ТЦК і СП на Львівщині перевіряти, в тому числі на вулиці і в публічних місцях, документи всіх осіб призовного віку - від 18 до 60 років. викликав неоднозначну реакцію.

Наприклад, адвокат Ярослав Жукровський заявив, що порядок перевірки документів особи встановлений чинним законодавством і безпосередньо урядовою постановою, яка не передбачає можливості делегування повноважень для такої перевірки військовослужбовцям ТЦК та СП. Навіть в окремо взятій області, як це протизаконно ухвалили на Львівщині.

У підсумку сталося так, що комендант Львівської області видав наказ про перевірку документів, який неможливо виконати без порушення.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів