На Винниківській тютюновій фабриці обшуки: що інкримінують

17:20 6 березня 2023 р.

Фото до новини

Детективи Бюро економічної безпеки України спільно з детективами Територіального управління БЕБ у Львівській області проводять обшуки на території однієї з тютюнових фабрик.

Про це інформує БЕБ, пише Dailylviv.com.

"Службові особи товариства підозрюються у виготовленні, зберіганні тютюнових виробів, що не обклеюються марками акцизного податку. Такі господарські операції не відображалися в бухгалтерському, податковому обліках та здійснювалися без декларування отриманих доходів від їх реалізації.

Досудове розслідування у кримінальному проваджені здійснюється за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України", - йдеться в інформації БЕБ.

Як повідомляють ЗМІ, йдеться про Винниківську тютюнову фабрику. Це стало відомо в заяви пресслужби підприємства, і які наголошують, що через обшуки заблокована робота фабрики.

Маркетингова компанія Kantar Ukraine нещодавно оприлюднила нові дані про обсяги нелегального ринку сигарет на листопад 2022 року. Ще 2016-го частка нелегального ринку була трохи більше одного відсотка, 2019-го – 6,6%. 2022 року вона становить 19,9%. Тобто, кожна п'ята сигарета на ринку – нелегальна.

Серед причин зростання тіньового ринку – незацікавленість держорганів у боротьбі з ним та попит з боку споживачів на дешеві сигарети, йдеться у матеріалі. За даними Держслужби статистики України, ціна пачки цигарок преміум-класу за 2022 р. зросла з 59 грн у січні до 67,5 грн у вересні. Водночас на нелегальному ринку можна купити контрафактні сигарети або сигарети Duty Free за 30-40 грн, а в мережі Інтернет вони є ще дешевшими.

Найбільша проблема – сигарети Duty Free, тобто для продажу у точках безмитної торгівлі в аеропортах та на кордоні. 56% нелегального ринку - близько 4,5 млрд цигарок - становлять саме "безмитні" пачки.

За даними останнього моніторингу Kantar, у 64% нелегальних пачок Duty Free зазначено, що її виробником є Винниківська тютюнова фабрика (Львівська область, власник – Григорій Козловський). Очікувано, представники фабрики всі закиди на свою адресу відкидають. Втім, експерти, опитані журналістами, кажуть, що питання причетності "Винників" до нелегальної торгівлі постійно перебуває у полі зору правоохоронців.

На думку експертів, якби держава хотіла прикрити ці схеми, то зробила б це давно. Для цього не потрібні додаткові законодавчі зміни. "Все, що зараз відбувається [стосовно ВТФ], повний провал роботи Бюро економічної безпеки. Наскільки вони у цьому чи зацікавлені, чи не зацікавлені, я зараз сказати не можу. Але те, що у цьому напрямі результати погані, це однозначно", – каже керівник аналітичного спрямування мережі "АНТС" Ілля Несходовський. 

Гетманцев повідомив про перші результати обшуків у Козловського: що знайшли

ДБР виявило в Ізмаїлі контрабандні цигарки, виготовлені у Винниках, і тепер обшукує Львівську тютюнову фабрику

Найбагатший депутат Львівської обласної ради відмовився від мандату

Не порівняти вплив Дубневичів на облраду попереднього скликання з впливом Винниківської тютюнової фабрики - на теперішню,- ексголова (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів