До львівської «Криївки» не пропускають на візках, – журналіст (відео)

18:50 2 березня 2016 р.

Фото до новини


Фото: theconversation.com

У закладах нашого міста – вже третій скандал за участі людей з особливими потребами.

Журналіста Руслана Горового і його подругу на візочку не пустили до львівського ресторану «Криївка». Про це він написав у «Facebook», повідомивши також деталі інциденту, який стався 27 лютого: «Був у вихідні з друзями у Львові і зіткнувся з бідою. Зі ставленням звичайних людей. Нас не пустили в «Криївку».

За словами Руслана, працівник закладу, який зустрічає гостей на вході, пояснив відмову впустити їх тим, що людина на візку фізично не зможе спуститися до ресторану сходами.

На прохання дати хоча б перевірити, чи справді зайти буде складно, охоронець відповів: «Та ніколи мені тут, мені людей розсажувать треба!».

Журналіста пояснив свою позицію: «Бійки не сталося тільки тому, що Віка, яка була на візочку, мене попросила. Я стиснув зуби і, розвернувши її, поїхав геть. В нас був лише один вечір, і псувати собі настрій ніхто не хотів. Хоча я особисто більше туди не ходок. Що й відображено на фото». 

Руслан Горовий також зауважив: «В усіх адекватних країнах, де я побував, ставлення до людей з обмеженими можливостями інше. І завезуть, і допоможуть. Тим більше, що ми не милостиню просити прийшли, а гроші витрачати». 

За словами журналіста, адміністрація ресторану пообіцяла переглянути записи з камер відеоспостереження і надати свій коментар. Керівник мережі закладів «Fest» Андрій Худо так прокоментував подію «Українській правді»: «Звичайно розберусь в цьому інциденті. Чоловік на вході глибоко не правий, якщо він так поступив. І якщо все так було як описано, то він у нас не працюватиме. Наші цінності – це рівне ставлення, повага і увага до людей з особливими потребами».

Андрій Худо також зазначив, що нещодавно проводив зустріч із колективом мережі, де саме йшлося про цінності та гідність. Натомість журналіст розповів також про ставлення держави до неповносправних людей: «Наші міста не пристосовані для інвалідів, особливо для тих, хто пересувається на візку. І що особливо прикро – більшість «колясочників» вже давно махнули на це рукою. Не можеш видертися на бордюр? Ну, буває. Не влазить видана державою коляска в ліфт? Ну, таке діло. Не можеш зайти в магазин чи кафе? А чого ти туди взагалі поперся?».

Це вже третій скандал за участі людей із особливими потребами у закладах Львова.

Зовсім нещодавно Романа Кисляка, відомого переселенця з Донецька і людину з ДЦП, вигнали з ресторану «Vapiano Lviv» за те, що він видався підозрілим.

Він саме зайшов до закладу, розмовляв по телефону і шукав журналістку, з якою домовився про інтерв’ю. Однак офіціант не пустив його, змусивши піти.

Тоді Роман пояснив, що не тримає зла на офіціанта, адже звик до того, що є вигнанцем у суспільстві: «Я не ходжу по ресторанах, бо розумію, що є бридким. Вони гидують. Але ж мене запросили на зустріч... Я себе звинувачую, хоча це й не я виклав в інтернет... Я не хочу жити, бо я є тягарем у суспільстві».

Представники мережі вибачилися перед Романом. Пізніше волонтер започаткував акцію #‎накавуздругом і прийняв запрошення на каву від дружини президента Марини Порошенко.

Роман запропонував: «Якщо ви вже маєте друга з особливими потребами – запросіть його в кафе або ресторан. Спілкуйтесь, веселіться, пийте каву, чай, їжте млинці, сирники, бургери або торти. Не забудьте сфотографуватися та поділитися з нами фото з хештегом #накавуздругом».

Згодом ініціатива набрала обертів. Іншому мешканцю Львова і людині із ДЦП Остапу Стаднику відмовили у доступі до фітнес-центру «Sport life». Два роки Остап не міг записатися на плавання.

Хлопець написав звернення до міської ради Львова і виступив перед депутатами. Чиновники пообіцяли вирішити проблему.

Про це повідомили сьогодні, 2 березня, в інтернет-видання «Українська правда. Життя».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів