На Львівщині перевірили якість води в річках. Де найгірша

17:06 21 травня 2024 р.

Фото до новини

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну у квітні промоніторили якість поверхневих вод в межах української частини басейну р. Вісли.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т. ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів).

У квітні найнижчу якість води зафіксували:

  • у р.Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин і пестицидів;
  • у р.Західний Буг нижче гирла р. Полтва – за вмістом органічних, біогенних речовин і пестицидів;
  • у р.Свиня нижче м.Жовква – за вмістом органічних, біогенних речовин, ароматичних і летких вуглеводнів, пестицидів; 
  • у р.Яричівка (нижче смт.Новий Яричів) – за вмістом органічних речовин, ароматичних і летких вуглеводнів;
  • у р.Марунька (нижче м.Винники) – за вмістом органічних і біогенних речовин;
  • у р.Малехівка (с.Малехів) – за вмістом органічних і біогенних речовин;
  • у р.Золочівка (нижче м.Золочів) – за вмістом органічних і біогенних речовин.

Найкраща якість води спостерігалася у р. Завадівка (с. Грушів) та р. Вишня (м. Мостиська). Порівняно з попереднім звітним періодом (березень 2024 року) погіршилася якість води р.Західний Буг на ділянці м.Буськ – с.Старий Добротвір, р.Яричівка, р.Рата, р.Мощанка, р.Свиня, р.В’яр (Вігор), р.Шкло і р.Блех.

Читайте також: Назвали райони Львівщини, де найбільше бракує йоду у воді

«Для покращення якості поверхневих вод необхідна реалізація заходів з будівництва і реконструкції очисних споруд та каналізування населених пунктів області. Моніторинг якості води є важливою складовою цього процесу. Він дозволяє вчасно виявляти джерела забруднення та оцінювати ефективність вжитих заходів. Регулярний моніторинг є запорукою контролю та підтримки цих покращень на довгострокову перспективу», - зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

Зазначимо, що детальну інформацію про поверхневі води України можна знайти на створеній Державним агентством водних ресурсів карті «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України» за посиланням:  http://monitoring.davr.gov.ua/EcoWaterMon/GDKMap/Index

Також на сайті ЕкоЗагроза (http://surl.li/fpqyb ) працює безкоштовна послуга – моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів за хімічними показниками, де  відображається інформація щодо оцінки води у визначених пунктах спостережень.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів