1 100 додаткових місць для ВПО: на Львівщині повідомили, де поселятимуть

01:05 15 вересня 2022 р.

Фото до новини

Невдовзі за підтримки Міжнародної організації з міграції на Львівщині почнуть реалізовувати проєкти з реновації у 4 закладах професійно-технічної і вищої освіти.

Про це 14 вересня йшлося під час зустріч начальника Львівської ОВА Максима Козицького та директора регіонального офісу Південно-Східної Європи, Східної Європи та Центральної Азії Міжнародної організації з міграції Манфреда Профазі.

На Львівщині офіційно проживають 250 тисяч вимушених переселенців, однак реальний показник удвічі вищий. Це спричинено тим, що більшість людей заселяються у приватний сектор та не реєструються як ВПО. У пікові моменти на Львівщині одночасно перебувало понад 600 тисяч ВПО.

«Мета мого візиту – краще ознайомитися з ситуацією на Львівщині, вивчити усі потреби, які зараз є у внутрішньо переміщених осіб, та отримати інформацію від адміністрації, у яких напрямах ми можемо співпрацювати надалі, з огляду на наближення зимового сезону», – зазначив під час зустрічі Манфред Профазі.

Як повідомив начальник ОВА, на Львівщині затвердили нову обласну Програму реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів. У межах програми запланували відремонтувати 25 закладів у 20 громадах області та створити майже 2700 місць для ВПО. Для цього з обласного бюджету передбачили понад 150 млн грн.

«Зараз в області працюють над збільшенням кількості місць для поселення людей, адже існує висока ймовірність, що з настанням холодної пори кількість евакуацій на захід України, в тому числі на Львівщину, збільшиться. Після початку повномасштабного вторгнення росії саме Львівська область прихистила чи не найбільшу кількість вимушених переселенців. Постало питання швидкого пошуку й облаштування житла для цих людей. Львівська ОВА за підтримки багатьох міжнародних благодійників почала розгортати спальні місця для тимчасового перебування ВПО. Зараз ми працюємо у трьох напрямах, щоб забезпечити переселенців альтернативними місцями для проживання. Йдеться про ремонт приміщень, які тривалий час не використовували, і переобладнання їх під житло, будівництво нових об’єктів, наприклад, модульних будиночків, та викуп готового житла. Ми додатково будемо облаштовувати пункти обігріву. Зараз найбільша потреба є саме в обігрівачах та дизельних генераторах різної потужності», – наголосив Максим Козицький.

Невдовзі за підтримки Міжнародної організації з міграції на Львівщині почнуть реалізовувати проєкти з реновації у 4 закладах професійно-технічної та вищої освіти. Йдеться про:

Стрийське вище професійне училище;

Червоноградський гірничо-економічний фаховий коледж;

Дрогобицький державний педагогічний університет;

Новороздільський професійний ліцей.

У цих закладах запланували створити понад 1,1 тис. місць для ВПО.

«Значна кількість ВПО на Львівщині – це люди похилого віку та люди з інвалідністю. Частина об’єктів, де проживають чи будуть проживати ці люди, потребує додаткових робіт, аби збільшити потужність та покращити умови проживання в цих спецзакладах. Для комфортного проживання незахищених категорій населення потрібно дооблаштувати ці об’єкти побутовою технікою, ліжками, матрацами, подушками тощо», –  додав очільник області. 

МОМ надає цілий спектр спеціалізованої та загальної підтримки для багатьох незахищених людей, що постраждали від війни і не в змозі самостійно забезпечити себе засобами для існування чи подбати про себе.

Додатково сторони обговорили співпрацю в економічній галузі. Станом на зараз на Львівщину релокувались понад 200 підприємств, тож МОМ втілює тут свою програму грантової підтримки для відновлення бізнесу, постраждалого внаслідок воєнних дій.

«Наша організація надалі відстежуватиме потреби населення на Львівщині та в інших областях, надаючи фінансову чи матеріальну допомогу та послуги там, де вони потрібні найбільше. Зараз ми фокусуватимемось на питанні забезпечення житла для ВПО усім необхідним, братимемо участь в реконструкції приміщень. Також МОМ сприятиме економічній адаптації та відновленню мікро- і малих підприємств в Україні»,  – резюмував Манфред Профазі, директор регіонального офісу Міжнародної організації з міграції.

Переселенці з району Донеччини одержать повну підтримку на Дрогобиччині

Пів га сільгоспземлі на Львівщині продали за майже 13 млн грн

Житло для ВПО на Львівщині облаштують у гуртожитках, клубах і амбулаторіях, які не використовують

Волонтери у Львові почали роботу над змінами до законів: для прозорого регулювання діяльності і захисту від провокацій

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів