Львів’янин Андрій Волокитін знову переміг на шаховій Олімпіаді

11:30 5 вересня 2016 р.

Наші земляки Юрій Криворучко та Анна й Марія Музичук зіграли в Баку внічию.

Третій третій тур 42-ї Всесвітньої шахової Олімпіади також закінчився перемогами українських збірних. Щоправда, цього разу їх звитяги були мінімальними й коштували уболівальникам великих нервів. Особливо – у чоловіків.

Наші хлопці грали з міцним середнячком – збірною Німеччини. Очолює цю команду колишній румунський гросмейстер Дітер-Лівіу Нісіпяну, відомий тим, що колись в нокаут-чемпіонаті світу обіграв нашого Василя Іванчука.

Білими фігурами німецький шахіст проти Павла Ельянова грав максимально надійно, не намагаючись захопити ініціативу, а більше турбуючись про безпеку. Зрештою, йому вдалося досягнути мети, і партія закінчилася нічиєю.

Також зіграв унічию Антон Коробов. Він розіграв чорними фігурами проти Райнера Бухмана слов'янський захист. Виникла доволі цікава позиція, але невдовзі партія перейшла до закінчення. Антон тонко переграв свого суперника і навіть виграв пішака, але цього виявилося замало. Вкотре вже підтвердився напівжартівливий афоризм Зігберта Таррраша, що «турові ендшпілі не виграються». І тут була зафіксована нічия.

У партії львів’янина Андрія Волокитіна з Даніелем Фрідманом зустрілися два знавці захисту Каро-Канн. Однак Фрідман – знавець дебюту за чорних взагалі, а Волокитін – конкретного варіанту за білих. Дебютний двобій закінчився переконливим успіхом українця.

Він застосував теоретичну новинку, цінність якої збільшується ще й тому, що деякі шахові програми скептичного ставляться до неї. Чорні не розібралися в тонкощах варіанту, потрапили під нищівну атаку і дуже швидко склали зброю. Це була єдина й вирішальна перемога українців.

Доля матчу вирішувалася в зустрічі ще одного львів’янина, Юрія Криворучка, з Маттеусом Блюбаумом. Німецький шахіст обрав французький захист чорними фігурами. На жаль, як і попередня, зустріч Юрія не принесла йому успіху в цьому дебюті. Щоправда, цього разу суперник обрав зовсім інший варіант, але спромігся зрівняти гру. Якогось моменту львів'янин став грати невдало і потрапив у скрутне становище в туровому закінченні. Мабуть, йому не вдалося б врятуватися, та допоміг суперник. Та й Юрій оборонявся просто героїчно. Його нічия зрештою принесла перемогу збірній України – 2,5:1,5.

У жіночій збірній справи йшли спокійніше. У зустрічі із сильною командою США лідер українок, львів’янка Анна Музичук, упевнено зрівняла чорними фігурами гру проти досвідченою Ірини Круш і навіть прагнула поборотися за виграш. Та позиція була нічийною, і зробити нічого не вдалося.

Ще одна львів’янка, Марія Музичук, обрала білими спокійний варіант захисту Каро-Канн проти Назі Пайкідзе, але згодом дістала перспективну позицію. Проте, певного моменту випустила перевагу, і хоч у заключній позиції мала зайвого пішака, шанси були теоретично нічийними.

Наталія Жукова теж чорними мала хорошу позицію у дебюті чотирьох коней проти Анни Затонських (до речі, вона, як і Ірина Круш, родом – з України). Та коли стало зрозуміло, що успіх команди буде забезпечений завдяки зусиллям Анни Ушеніної, то швидко звернула гру і погодилася на нічию.

Ушеніна на останній шахівниці цікаво розіграла дебют білими проти Катерини Немцової. Анна пожертвувала пішака, а потім і другого. Першого Катерина взяла, від другого цілком слушно відмовилася. Та все ж ініціатива лишалася на боці білих фігур.

Чорні змушені були повернути пішака та тримати нелегку оборону. Втім, в ендшпілі проявився більш високий клас української шахістки. Вона скористалася з помилок суперниці й примусила Немцову капітулювати. Загальний рахунок матчу – 2,5:1,5 на користь українок.

Відтак, дії наші хлопці та дівчата не лише синхронні виграли з однаковим рахунком – перемоги їм забезпечили саме четверті шахівниці. У таких випадках кажуть: «Українці б'ють хвостом».

У чоловічому турнірі не стало жодних сенсацій: Росія переграла Молдову – 3:1. З таким же рахунком американці подолали аргентинців, Китай – Бразилію, а перша команда Азербайджану – угорців. Тепер лідирують 16 колективів, які не втратили жодного командного очка.

У жінок сталася велика несподіванка: китаянки не змогли подолати в'єтнамських шахісток – 2:2. Росіянки взяли гору над збірною Узбекистану – 3:1. Грузинки, які відстають від конкуренток, розгромили збірну Естонії – 3,5:0,5. Після третього туру попереду – 12 команд, які йдуть без втрат.

Сьогодні, 5 вересня, відбудеться один з вирішальних матчів чоловічого турніру: Україна – Росія. У жінок не такий серйозний іспит – їм протистоятимуть француженки.

Про це повідомили сьогодні, 5 вересня, в агенції Укрінформ. Як інформував «ЩЛ», львів’янин Андрій Волокитін переміг і у другому турі шахової Олімпіади.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів