У Карпатах відпочивальникам рекомендують мати наліпку на верхньому одязі або шоломі

18:02 11 грудня 2021 р.

Фото до новини

Це потрібно, щоб уникнути повторних перевірок документів та дати можливість користуватися суміжними послугами (послугами підвісних канатних доріг, вуличних ярмарків, закладів розваг, що розміщені на відкритій території).

Станом на 10:30 сьогодні на одній з вершин Карпат - горі Піп Іван Чорногірський - було ясно, температура повітря -7°С, вітер західний, 4 м/с. Про це повідомив Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост, пише Dailylviv.com .

А Львівська облдержадмінстрація порадами і рекомендаціями нагадала, що сьогодні, 11 грудня, відзначають Міжнародний день гір.

Керівник організації Water Sport Active Олександр Дуднік розповів, що перед сходженням має бути складено детальний план: маршрут, таймінг, продумані місця зупинок, складено раціон. Має бути людина в місті, яку ви попереджаєтн про те, що йдее в гори. Окрім того, необхідно тримати зв’язок з рятувальниками. Мають бути офлайн мапи, які є на телефоні, навігатор GPS, а також додатковий телефон, який врятує у випадку, якщо просяде основний.

Керівник Асоціації гірських провідників «Ровінь» Іван Горбацьо рекомендує мандрівникам користуватись мобільним додатком «Порятунок». 

«Власне це дуже легка система, яка інсталюється на смартфон  і якщо тричі натиснути клавішу SOS, тоді рятувальники отримають конкретне місце розташування потерпілої людини, яка потребує допомоги. І це дуже важливо, бо скорочує час реагування на надзвичайну подію, та пришвидшує прибуття рятувальників до потерпілого. В Польщі вже є більше 320 тисяч скачувань аналогічного мобільного додатку. Щороку він рятує життя понад тисячі людей і це дуже хороший показник і я сподіваюсь що він буде дуже корисний для України».

«Порятунок» створили у межах реалізації проєкту «SWIFT: Карпатська пошуково-рятувальна мережа», який передбачає впровадження досвіду ЄС, вдосконалення рятувальної служби в горах в Україні.

Також партнери проєкту створюють єдиний реєстр туристичних шляхів в карпатському регіоні, незалежно від схеми, за якою вони ознаковані. Адже рятувальники мають знати, де ці шляхи проходять, вони також бачать всі гірські притулки, ночівки, вівчарські будиночки та пункти медичної допомоги, куди найшвидше можна доставити потерпілого для надання фахової медичної допомоги.

«Реєстрація в рятувальній службі перед сходженням – обов’язкова умова. Початківцям бажано взяти з собою гірського провідника. Варто також проходити навчання з лавинної безпеки і тренуватися з туристичними та альпіністськими клубами і організаціями. Бути уважними під час «екстремальних» селфі і не легковажити», - акцентує керівниця управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації Наталя Табака. 

Безпечні заходи зараз також пов’язані із ковідом. Нещодавно розробили норми роботи для гірськолижних курортів на період карантину, які затверджені у Постанові №21. 

Відпочинок на гірськолижних курортах країни доступний для туристів з одним  із цих документів: сертифікат COVID, негативний ПЛР-тест або довідка про одужання від коронавірусу.

Перевірку COVID-документів рекомендується проводити під час поселення до готелю або під час придбання абонементу на гірськолижне катання. Також можна організувати спеціальні центри перевірки документів. 

Відвідувачам курорту рекомендується присвоїти унікальну позначку (наліпку на верхній одяг або шолом), яка б дозволила ідентифікувати те, що документи у людини вже перевірялись. Також позначка має свідчити про те, хто саме її видав: який суб’єкт господарювання. 

Це потрібно, щоб уникнути повторних перевірок документів та дати можливість користуватися суміжними послугами (послугами підвісних канатних доріг, вуличних ярмарків, закладів розваг, що розміщені на відкритій території).

На вимогу працівників закладів відвідувачі повинні надати документи, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби або документи, що підтверджують вік особи. 

У Карпатах травмувалися лижники з Миколаєва, Дніпра, Одеси і Києва

Гірськолижні курорти у Карпатах перевірить поліція щодо карантинних заходів

Рятувальники спустили з гір травмованих лижників

Уперше з часів Незалежності на Львівщині збудують унікальну дорогу через Карпати

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів