Компанії Антонова засекречують будівництво курорту у Славському з міркувань комерційної безпеки

21:20 11 січня 2021 р.

Фото до новини

Будівництво гірськолижного курорту, яке може тривати десятиріччя, планують розпочати не раніше 2022 року. Але без оприлюднення плану для широкого загалу. Що швидше збудує Антонов - готель у Ль вові чи гірськолижний курорт у Славському?

Про наміри побудувати в Славському на Львівщині новий гірськолижний курорт власник концерну Галнафтогаз (мережа АЗС ОККО) Віталій Антонов розповідав ще у 2018 році проєкту Big Money Євгена Черняка. "Це будуть етапні вклади із залученням інституціональних та профільних інвесторів, напевно, внутрішнього інвестора. Я за те, щоб нарешті пожвавилася наша внутрішня інвестиційна складова", – казав Антонов, оцінюючи потенційні видатки в $300-500 млн.

Нині треба всім знати : Як безболісно змінити газопостачальника і чи варто це робити?

Під новий курорт планують задіяти гори Високий Верх і Чорна Ріпа, де будуть розташовані гірськолижні траси, повідомили в OKKO Group на запит LIGA.net. Гори розташовані за 14 км від Славського – поруч села Верхня Рожанка і Волосянка, а також чинний гірськолижний курорт "Захар Беркут".

Спершу курорт із 75 км гірськолижних трас планували облаштовувати ще у 2019 році. Однак через проблеми із викупом землі плани перенесли на 2021 рік, пояснив LIGA.net заступник начальника управління туризму і курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський.

Згідно з даними системи Contr Аgent, у квітні 2019 року Антонов разом зі своїм бізнес-партнером Василем Даниляком заснували ТОВ "Рожанка парк". У січні 2020 року партнери заснували ще одну компанію – ТОВ "Славскі". Зараз 100% обох компаній належить кіпрській Ederian Limited.

Упродовж останнього року компанії, пов’язані з Антоновим, отримали понад 300 га землі на території Славської об'єднаної територіальної громади (гірський курорт у Сколівському районі Львівської області), пише інтернет-видання Zaxid.net. Це подобається далеко не всім.

Земельні ділянки, придбані компанією "Славскі" (близько 27 га), межують із підйомниками гірськолижного комплексу, який вже є на території Славської ОТГ – "Захар Беркут". До комплексу входить готель, колиба, ресторан, кафе, три бугельні витяги, мультиліфт для дітей і початківців та крісельний витяг. Гірськолижна зона комплексу складається з дев’яти гірськолижних полів, розташованих на схилах гір Зворець (1223 м) та Високий Верх (1244 м) – на останній планує будувати курорт Антонов.

У "Захарі Беркуті" потенційних конкурентів вже звинувачують у нечесних правилах гри. Курорт побудували в 2004 році, його зводили на орендованій землі, оскільки були проблеми з оформленням документів, пояснює заступник директора курорту Роман Шийко, брат співвласника комплексу – Ореста Шийка згідно з даними держреєстру.

Статус-кво змінила децентралізація: у 2018 році всі неприватизовані землі передали громаді в комунальну власність, тож ними почали розпоряджатися органи місцевої влади. Тепер із землею, на якій розташований комплекс, – проблеми.

Зокрема, через збільшення потоку літнього туризму, на території "Захара Беркута" кілька років тому побудували відкритий басейн. У грудні 2020 року власники комплексу програли в суді 175 000 грн через неукладений договір пайової участі під час його будівництва. Також власники "Захара Беркута" судяться з районною адміністрацією через те, що РДА не затверджувала розроблені ними плани території для обслуговування канатної дороги та кафе (територія зараз приватизована ТзОВ "Славскі").

За словами Шийка, переобрана в жовтні 2020 року місцева влада ОТГ захищає лише потенційного інвестора, має конфлікт інтересів та встромляє палиці в колеса їхньому бізнесу: "На початку 2020 року ми випадково з Держгеокадастру дізналися, що 40 га землі на території ОТГ отримали працівники або менеджери "Галнафтогазу" (компанія Віталія Антонова. – ред.), до того ж – під сільське господарство". Ці землі входять до запланованої ділянки під майбутній курорт.

Шийко стверджує, що голова ОТГ Володимир Бега, ексвласник конкурента "Захара Беркута" – готельного комплексу "Вежа Ведмежа", діє в інтересах Антонова. Колишньому заступнику Беги, а після виборів у жовтні 2020 року – секретарю Славської се­лищної ради Олегу Даниляку – Шийко дорікає конфліктом інтересів: він раніше працював в компанії Антонова, а його брат Василь Даниляк досі є віцепрезидентом "Галнафтогазу".

У OKKO Group підтвердили, що Даниляк є їхнім колишнім менеджером, але конфлікту інтересів не бачать.

Місцеві мешканці кажуть, конфлікту між Антоновим і Шийком передували переговори про продаж частки в "Захарі Беркуті", але бізнесмени так і не зійшлись у ціні. Коментувати цю версію жодна зі сторін не стала.

За останні кілька років Антонов посилив позиції в курортному селищі – після зміни місця реєстрації на Славське у 2017 році кілька компаній з OKKO Group почали платити податки до місцевого бюджету. Зараз вони є найбільшим платником податків для ОТГ та формували дві третини бюджету громади у 2019 році.

У рейтингу найуспішніших громад області від Львівської обласної державної адміністрації вже 2020 року Славська ОТГ посіла перше місце: має показник платоспроможності у 2,5 раза більший, ніж середній в області, порахували в ЛОДА.

З 15 грудня до Славського на свята подовжили швидкісний рейс експресу "Київ-Львів". Згідно з даними Укрзалізниці, попит на маршрут був доволі високим, тож потяг курсуватиме щонайменше до 28 лютого.

Більшість місцевих, з якими вдалося поспілкуватися LIGA.net, ідею створення на території ОТГ курорту підтримують. Але не всі. Секретар Славської се­лищної ради Олег Даниляк стверджує: землю під курорт передавали згідно з законом, а незадоволення селян пояснює неосвіченістю та менталітетом. "Більшість хочуть, щоб курорт побудували, але традиційно краще "не у нашому селі", – розповідає він.

Зараз питання із землею вирішене, робота над проєктом стартує вже наступного року й триватиме близько чотирьох років, пояснював заступник начальника управління туризму і курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський у грудні 2020 року.

У технічному плані курорт у Славському випереджатиме Буковель на вісім-дев'ять років та включатиме близько 60 км гірськолижних трас (протяжність трас у Буковелі – 68 км) із системами штучного засніження, розповів Лозинський.

Інвестори збираються вкласти в проєкт $500 млн. Загальний орієнтовний термін будівництва – від 7-10 років. Реалізація планується в кілька черг: гірськолижні траси; готелі; спортивні, розважальні й торговельні комплекси; заклади харчування, уточнили в ОККО Group.

Будівництво курорту планують розпочати в 2022 році, але можливі зміни у датах, повідомили LIGA.net у самій ОККО Group.

"Працюємо над планом проєкту курорту, але з міркувань комерційної безпеки група наразі не має наміру оприлюднювати проєкт на широкий загал", – додали там.

Що швидше збудує Антонов - готель у Львові чи гірськолижний курорт у Славському?

Власник "Галнафтогазу" збудує гірськолижний курорт на Львівщині - більший, ніж "Буковель"

Багатству Славської ОТГ позаздрить уся Львівщина

Славське витратить на свій бренд понад пів млн грн

Потяг везе на витяг у Славське тисячі лижварів

Антонову дозволили будівництво готелю на площі Міцкевича

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів