Що швидше збудує Антонов - готель у Львові чи гірськолижний курорт у Славському?

11:25 12 січня 2021 р.

Фото до новини

Новий готель на площі Міцкевича, 9 у Львові будуватиме архітектурна студія Kuryłowicz & Associates з Польщі. Навесні проєкт планують представити публічно громаді міста.

Про це повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.

«За інформацією, яку ми одержали від замовників будівництва, ними було проведено закритий архітектурний конкурс серед архітектурних студій, що працюють з великими міжнародними готельними операторами. Перемогла провідна в Польщі архітектурна студія Kuryłowicz & Associates, що має офіси у Варшаві та Вроцлаві.

Багато хто з львівських архітекторів не раз поширював в останні роки тактовний приклад сучасної архітектури готелю Hilton на Targ Rybny у Гданську, де нові фасади відтворюють історичну парцеляцію. Саме ці архітектори і запроектували об'єкт, про який йде мова. Звичайно, до процесу залучено місцевих спеціалістів з дійсними сертифікатами.

Як виглядатиме фасад нового готелю і чи буде він погоджуватись? Планується, що власне архітектори Kuryłowicz & Associates представлять проєкт громаді міста. Якщо невдовзі карантинні обмеження будуть послаблені і навесні можна буде влаштувати приїзд польських колег, це представлення буде зроблено максимально публічно та офлайн. В іншому випадку, буде обрано альтернативний формат.

Одне можна сказати: щілину, що розсікала об'єм по діагоналі в одному з попередніх ескізів, реалізовано не буде, адже архітектори дослухались до рекомендацій з боку пам’яткоохоронців.

Рішення виконавчого комітету передбачає необхідність погодження фасадів виконавчими органами, що, за словами замовників, також буде зроблено до того, як почнеться будівництво основної частини будівлі.

Які будівельні процеси зараз відбуваються на пл. Міцкевича? Ведуться роботи з укріплення котловану. Виконується так званий шпунтовий ряд. Окрім того, проводиться консервація залишків історичного муру згідно з розробленим проектом консервації під наглядом Дірка Брюггеман-Булгакова.

Проект передбачає наявність підземного паркінгу, і саме його будуватимуть в першу чергу", — зазначив головний архітектор міста Антон Коломєйцев.

Але УНК ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць) не погоджується з цим будівництвом. Президент організації Микола Гайда скерував листа до Координаційної ради з вирішення проблемних питань у сфері містобудування при Офісі Президента України.

У ньому аргументована неприпустимість такого будівництва на площі, яка є невіддільною (частина/ознака) складовою пам’ятки Всесвітньої спад­щини ЮНЕСКО.

"Оскільки пл. А. Міцкевича є невіддільною (частина/ознака) складовою пам’ятки Всесвітньої спад­щини ЮНЕСКО, Українська держава  має  зобов’язання  перед  Світовою  спільнотою  щодо належного збереження універсальних цінностей пам’ятки та сформованого містобудівного ансамблю площі, — йдеться в листі.- Керуючись п. 1-3, ст. 37-1 Закону України  "Про охорону культурної спадщини", з  метою  запобігти  заподіянню шкоди універсальній цінності об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО черговим  новобудом на площі Міцкевича, 9; відповідно до наданих повноважень  Центральному  державному  органу  охорони  культурної  спадщини  згідно з пп. 15, 16, 18 ст. 5 Закону України "Про охорону культурної спадщини", вимагаємо негайно зупинити будівельні роботи на площі Міцкевича, 9 у м. Львові та виконати вимоги українського законодавства та міжнародних зобов’язань України щодо збереження Об’єкта Всесвітньої Спадщини «Львів. Ансамбль історичного центру».

Нагадаємо, забудовником готелю є «Центр розвитку нерухомості», яка входить до групи компаній «Універсальна інвестиційна група» бізнесмена Віталія Антонова. Найбільш відомою серед них є ПАТ «Концерн Галнафтогаз» − мережа автозаправок «ОККО».

Власник "Галнафтогазу" збудує гірськолижний курорт на Львівщині - більший, ніж "Буковель"

Компанії Антонова засекречують будівництво курорту у Славському з міркувань комерційної безпеки

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів