Аварія Nord Stream: найбільший викид метану у світі. Наслідки для клімату

22:56 1 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Розриви системи газопроводу Nord Stream у Балтійському морі призвели до, ймовірно, найбільшого викиду шкідливого для клімату метану, який коли-небудь було зареєстровано.

Про це повідомила Програма ООН з навколишнього середовища, інформує Reuters, пише Dailylviv.com.

Величезний шлейф висококонцентрованого метану, парникового газу, який набагато сильніший, але менш живучий, ніж вуглекислий газ, був виявлений під час аналізу супутникових зображень цього тижня дослідниками, пов’язаними з Міжнародною обсерваторією викидів метану (IMEO UNEP).

«Це справді погано, швидше за все, це найбільший об'єм викидів, який коли-небудь виявляли, — сказав Reuters Манфреді Кальтаджіроне, голова IMEO UNEP. — Це шкідливо в час, коли нам абсолютно необхідно скоротити викиди».

Дослідники з GHGSat, який використовує супутники для моніторингу викидів метану, підрахували, що швидкість витоку з однієї з чотирьох точок розриву склала 22, 9 т на годину. Це еквівалентно спалюванню близько 630 000 фунтів або 286 тонн вугілля щогодини, йдеться в заяві GHGSat.

Загальний обсяг витоку метану з очолюваної Газпромом системи трубопроводів може бути вищим, ніж у результаті великого витоку, який стався в грудні з морських нафтових і газових родовищ у мексиканських водах Мексиканської затоки, коли виливалося близько 100 тонн метану на годину, сказав Кальтаджіроне.

Згідно з дослідженням, проведеним Політехнічним університетом Валенсії і опублікованим у журналі Environmental Science & Technology Letters, витік у Мексиканській затоці, який також можна було бачити з космосу, викинув близько 40 000 тонн метану впродовж 17 днів.

Великі витоки, які раптово спалахнули в газопроводах Nord Stream, що проходять з Росії до Європи, породили багато теорій, але мало чітких відповідей про те, хто або що спричинило пошкодження. І Росія, і Європейський Союз припускають, що розриви спричинили диверсанти.

Європа та Сполучені Штати наклали санкції на Москву у відповідь за її вторгнення в Україну, викликаючи занепокоєння, що Кремль намагатиметься позбавити Європу важливих поставок енергоносіїв до зими.

Кальтаджіроне сказав, що якою б не була причина, пошкодження трубопроводу створило проблему, що виходить за межі енергетичної безпеки. «Це найбільш марнотратний спосіб генерації викидів», — сказав він.

Nord Stream могли підірвати: газ з рф в Європу має тепер два шляхи - через Польщу або Україну

Впав тиск у газогоні з росії в Німеччину

ЦРУ попереджало Німеччину про витік газу з Північного потоку за кілька тижнів до катастрофи

Nord Stream могли підірвати: газ з рф в Європу має тепер два шляхи - через Польщу або Україну

Три труби Nord Stream будуть назавжди непридатні для використання, - припущення Німеччини (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів