Звільнення Росії від путінського фашизму розпочнеться з українського прапора у Севастополі, - Каспаров

17:31 19 лютого 2023 р.

Фото до новини

Майбутнє Росії, про яке говорили її представники-опозиціонери на Мюнхенській конференції.

На Мюнхенську безпекову конференцію не покликали офіційних представників Росії, пише Dailylviv.com, з посиланням на ТК "Крымский ветер". Модель нової Росії ввечері 18 лютого обговорювалася на панельній дискусії за участю екс-глави ЮКОСу Михайла Ходорковського, співголови Антивоєнного комітету Гарі Каспарова, співзасновника Фонду імені Бориса Нємцова Жанни Нємцової та однієї із засновників «Меморіалу» Ірини Щербакової.

Про майбутнє Росії: чи можлива демократія?

Гаррі Каспаров. «Звільнення Росії від путінського фашизму почнеться з українського прапора в Севастополі Ми маємо справу з тим, що не так легко змінити, доки сама ідея імперії не помре. [Російське суспільство] має визнати, що програло війну. Багато хто каже, що Росія програє війну — це марення. Війна буде програна Росією, коли зрозуміє, що вона її програла».

Михайло Ходорковський. «Нам належить засвоїти раз і назавжди, що в Росії не може бути "доброго царя". Хтось може сказати: "Зараз ми виберемо справжнього доброго царя. Дайте нам шанс". Я ж зроблю все можливе, щоб цього не сталося. Єдиний шлях - баланс і поділ влади. Мені скажуть, що це важко. Я відповім: "Так, але вже бачив, як буває по-іншому"».

Ірина Щербакова. «Росія має шанс стати на шлях свободи. [У дев'яностих] вона втратила його. Якщо вона отримає цей шанс зараз, цей шлях до свободи буде ще довшим і ще болючішим».

Чому так вийшло: як Росія прийшла до диктатури та війни?

Жанна Нємцова. «Я думаю, що та помилка, яку зробила російська влада після розпаду СРСР, - вони не доклали достатньо зусиль... для того, щоб пояснити людям, що таке демократія, її сучасні концепти, чому вони важливі і чому важливо брати участь у політиці» .

Гаррі Каспаров. «На жаль, Путін зміг зробити цю "інформаційну бульбашку". Росіяни вірять, що вони воюють не з Україною, а з НАТО.

Михайло Ходорковський. «Ми усі недооцінювали Путіна. Путін, власне, під це тренувався. Але проблема навіть не Путіна, а в синдромі, яким страждає російське суспільство: веймарському [постімперському] синдромі».

Ірина Щербакова. «Усі ці роки ми говорили про те, наскільки важливо осмислити минуле. Але не було до ладу проведено ні реформ, не було проведено жодної роботи з осмислення цього минулого, пояснення людям, за якого режиму вони жили [в СРСР]. Те, що сталося — це не повернення Радянського Союзу, це маніпуляція радянським минулим... ідеологія Путіна вишикувалася на історичних міфах».

Про війну в Україні

Михайло Ходорковський. «Україна сьогодні ціною багатьох життів та своєї землі захищає решту Європи. Якщо зараз дати Путіну можливість невеликого перепочинку, наступного разу буде все набагато сумніше: як для Європи, так і для Росії. Не боятися ескалації конфлікту».

Ірина Щербакова. «Це дуже драматичний час. Я розумію біль українців, коли вони кажуть: "Ось ви вважаєте, що війна передує демократизації Росії. Ми проливаємо свою кров, а ви сподіваєтеся, що після цієї війни Росія стане демократичнішою". Це дуже тяжко чути, але це логічно».

Про російське суспільство

Ірина Щербакова. «Російське суспільство "знівечено". Розумієте, диктатура постійно тримає росіян у страху. Щоб вийти на протест, ти маєш бути дуже хоробрим».

Заходу потрібна швидка перемога України над Росією, яку забезпечить авіація, - Ходорковський

Міжнародний центр з розслідування злочину агресії в Україні створять у Гаазі

Українська розвідка повідомила, де Росія заховала свою авіацію від ударів ЗСУ

Московія запровадила 24-годинну бойову готовність ядерних сил до застосування

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів