Заходу потрібна швидка перемога України над Росією, яку забезпечить авіація, - Ходорковський

10:34 19 лютого 2023 р.

Фото до новини

Після поразки у війні президентська система Росії має бути демонтована та замінена парламентською республікою.

Михайло Ходорковський, який провів десять років у в'язниці в Росії, перш ніж його помилував Путін у 2013 році, сказав в інтерв’ю The Washington Post у Лондоні, де він зараз живе, що збільшення військової допомоги Заходу Україні та забезпечення її перемоги є єдиним способом для Сполучених Штатів уникнути такого військового конфлікту з Китаєм. Про це пише Dailylviv.com з посиланнями на текст інтерв'ю Ходорковського.

Російська воєнна перемога в Україні підбадьорить Пекін і призведе до війни між Сполученими Штатами та Китаєм за Тайвань, - попередив  російський магнат у вигнанні та гучний критик режиму Путіна.

«Програна війна в Україні буде сходинкою до війни в Азійсько-Тихоокеанському регіоні», - сказав Ходорковський. - Ви повинні розуміти, що коли навіть великого хлопця б’ють по обличчю, багато інших хлопців почнуть сумніватися, чи справді цей хлопець такий сильний, і захочуть вдарити його по зубах. …Якщо ​​США хочуть воювати в Азії, то найправильніший шлях до цього – проявити слабкість і в Україні».

Сьогодні Ходорковський має виступити на Мюнхенській конференції з безпеки, куди він та ще двоє опозиціонерів, колишній чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров і Юлія Навальна, дружина ув’язненого опозиціонера Олексія Навального, були запрошені замість офіційних представників російського уряду.

Їхні запрошення є явним докором Кремлю за війну Путіна в Україні. Це перший випадок, коли членів опозиції запросили замість російських офіційних осіб на конференцію з питань безпеки, на якій Путін виступив зі знаковою промовою супроти Заходу у 2007 році.

Також Росія відмовилася брати участь у торішній конференції, яка проходила безпосередньо перед початком її вторгнення в Україну, заявивши, що конференція «перетворюється на трансатлантичний форум» і «втрачає свою інклюзивність та об’єктивність».

Голова конференції з безпеки у Мюнхені Крістоф Хойсген заявив, що офіційні представники Росії не будуть запрошені, доки Путін «заперечуватиме право України на існування».

В інтерв'ю Ходорковський, який колись був найбагатшою людиною Росії як основний власник нафтової компанії ЮКОС, сказав, що зараз Захід має вибір з трьох шляхів у своїй стратегії підтримки України.

Перший - дуже ризикований. Гарантоване тривале і постійне постачання зброї та боєприпасів Україні, за якого Путін може спробувати відповісти «асиметрично», дестабілізуючи уряди в Африці, на Балканах і на Близькому Сході, а також, можливо, на Заході.

Другий шлях передбачав би швидке та значне збільшення військової допомоги Заходом, включаючи ракети великої дальності та винищувачі, які дозволили б Україні знищити російські лінії постачання.

«Єдине, що може переломити ситуацію на полі бою, - це авіація, — сказав Ходорковський. «Все інше - другорядне».

Третій шлях передбачає, що Вашингтон і його союзники, врешті-решт, «розвернуться та підуть, як вони робили в Афганістані, як вони робили в Сирії та інших місцях», сказав  Ходорковський.

"Путін - людина, яка мислить ретроспективно, і він вважає, що якщо щось трапилося раніше, це часто повторюється в майбутньому, - сказав Ходорковський. - І він не часто в цьому помиляється. Подумавши ретроспективно, він бачить, що щоразу, коли він починає маленьку нову війну, він здатний консолідувати суспільство навколо себе, і він знову і знову бачив, як американці йдуть геть. …Але якщо він успішно для себе завершить операцію в Україні, то націонал-патріоти, які зараз є його основною опорою, не дозволять йому зупинитися, і почнеться наступна війна».

Крім того, будь-яка уявна перемога Путіна в Україні також надихне Китай діяти на Тайвані, сказав Ходорковський. 

Будь-яке врегулювання шляхом перемовин, за якого Україна буде змушена погодитися поступитися територією, як-от Донецькою та Луганською областями, посилить позицію яструбів, на яких російський президент був змушений покладатися, щоб залучити громадську підтримку війни. Тоді Путін буде «змушений під тиском» здійснити подальші напади на Україну, сказав Ходорковський.

Ходорковський тривалий час використовував свій фонд «Відкрита Росія» для боротьби з режимом Путіна, а зараз спонсорує низку російських політичних опозиційних проектів. Його остання книга «Як вбити дракона» закликає Захід розпочати підготовку до постпутінського, післявоєнного режиму, за якого президентська система Росії має бути демонтована та замінена парламентською республікою.

Швидка ескалація підтримки Заходом України, щоб швидко припинити війну, розгромивши російські війська, була б «найкращою для Росії», сказав Ходорковський. «Загине менше людей і буде менше наростання сил страшних націонал-патріотів», – сказав він.

Інакше країні загрожує набагато глибший крах. Що довше триватиме війна, то більше шансів, що росіяни перестануть звинувачувати свій уряд у смерті своїх близьких і замість цього звинуватять Україну, сказав Ходорковський.

За словами Ходорковського, затяжний конфлікт також ризикований для Путіна, який стикається з обуренням з обох сторін глибоко розділеної еліти: яструбиного націоналістичного патріотичного табору, який вважає, що Путін повинен діяти більш рішуче й радикально для завоювання України, і більш ліберального налаштованого табору, який вважає війну жахливою помилкою.

Поки що немає жодних ознак того, що хтось діятиме проти авторитарного президента. Але якщо стане зрозуміло, що Путін програє війну, Ходорковський сказав, що історія може повторитися, коли регіональні губернатори відмовляться виконувати накази з Москви, як це було в 1999 році. Тоді склалася ситуація, яка, зрештою, змусила ослабленого президента Бориса Єльцина піти у відставку.

Путін поки що твердо тримається. «Пропаганда все ще здатна переконати людей, що вони перемагають на фронті», — сказав Ходорковський, додавши, що навіть невдалий призов не підірвав Путіна. «Мобілізація пройшла для нього легше, ніж багато хто очікував», — сказав він, додавши: «Зараз питання в тому, що відбувається на полі бою. Все інше має абсолютно маргінальне значення».

Ріші Сунак закликав подвоїти військову підтримку України

США застерегли Китай від надання зброї та боєприпасів Росії

Китай каже, що запропонує мирний план для України: головний дипломат називає конфлікт - війною

РФ вчиняє в Україні злочини проти людяності, - віцепрезидентка США

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів