Зеленський намагався зупинити повномасштабний напад РФ на Україну з допомогою Ізраїлю і США

18:05 22 жовтня 2022 р.

Фото до новини

То була не перша і не остання спроба зупинити війну, заявив теперішній прем'єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід.

Про це згадав нинішній прем'єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід в інтерв'ю для NEWSru.co.il, пише Dailylviv.com.

"Понад половину каденції вашого уряду пройшли на тлі війни в Україні. Добре відомо ваше висловлювання про те, що "Ізраїль має бути з правильного боку історії". Чому ця позиція не підкріплюється наданням військової допомоги Україні?" - запитав журналіст Габі Вольфсон прем'єр-міністра Ізраїлю Яїра Лапіда.

"Ми стали на бік України, - відповів Яїр Лапід. - Ми були першими, і якщо я не помиляюся, і залишаємось єдиною країною, яка відправила в Україну польовий госпіталь, ми відправляли та відправляємо гуманітарну допомогу Україні, ми пропонували і пропонуємо надати системи цивільного сповіщення. Зрозуміло, ми голосували в ООН і засуджували, зовсім недвозначно засуджували і саме вторгнення, і бійню в Бучі. Але я – прем'єр-міністр Ізраїлю, і мій обов'язок враховувати національні та оборонні інтереси Ізраїлю. У цьому доводиться вирішувати дуже серйозні питання. Я взагалі не вірю у прості відповіді на складні запитання. Ні американці, ні британці, які постачають озброєння Україні, не відправляли свої ВПС бомбити російські танкові колони. Всі враховують свої оборонні інтереси, і я дію так само".

"У чому проблема спрямувати в Україну, наприклад, системи "Залізний купол"?", - уточнив журналіст Габі Вольфсон. 

"Можу лише повторити. Це якийсь перехід кордонів, перехід, який з багатьох причин мені здається неправильним. Я кажу про серію аргументів, які мають значення для нашої національної безпеки. Я не вдаватимуся у деталі, але така політика мені здається правильною. Це не скасовує наших зобов'язань щодо надання підтримки Україні та принципу її територіальної цілісності", - відповів Яїр Лапід.

"Сьогодні, через місяці, ви можете розповісти нам, з чим була пов'язана та раптова поїздка Нафталі Бенета і Зеева Елькіна в шабат до Москви до Путіна?", - поцікавився журналіст.

"Якщо є хоча би мінімальний шанс зупинити війну, його треба спробувати використати. Так, ми розуміли, що шанс на успіх, м'яко кажучи, невисокий, але не спробувати було не можна", - сказав прем'єр-міністр.  

"Це була наша ініціатива чи прохання Путіна?", - уточнив журналіст.

"Це був тривалий процес, який розпочався з розмови Зеленського з Бенетом. Процес, у якому брали участь і європейці та США. То була не перша і не остання спроба зупинити війну. Мотивовані люди часом роблять все, щоб використати навіть незначний шанс", - відповів Яїр Лапід.

"Ви вважаєте, що то були правильні кроки?", - допитувався Габі Вольфсон.

"Безперечно. Що б ви сказали, якби стало відомо, що нас попросили (а нас попросили) зіграти роль посередника у спробі привести до світу, а ми відмовилися?", - майже риторично відповів прем'єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід.

Більше ста медиків: на Львівщині розгорнули ізраїльський шпиталь

Система ППО, яка зможе збивати всі ворожі об'єкти в небі України (відео)

Ізраїль відмовиться продавати системи ППО Україні: злякався погроз Росії

Ізраїль надасть Україні обладнання для боротьби з безпілотниками

Лавров зірвав плани Ізраїлю залишатися поза війною між Росією та Україною

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів