Ізраїль відмовиться продавати системи ППО Україні: злякався погроз Росії

13:51 19 жовтня 2022 р.

Фото до новини

За день до запланованої зустрічі прем'єр-міністра Ізраїлю з міністром закордонних справ України Ізраїль продовжує виключати поставки зброї Києву, незважаючи на російські атаки бойовими безпілотниками іранської розробки.

Про це повідомляє Haaretz, пише Dailylviv.com.

«Я хочу чітко дати зрозуміти, що ми не продаємо зброю Україні», — заявив міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц радіостанції «Kol Chai» у вівторок увечері. Він сказав, що була відправлена ​​лише медична та гуманітарна допомога, так і буде надалі.

«Я міністр оборони і відповідаю за експорт ізраїльської зброї».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у вівторок, за даними українських ЗМІ, що буде просити системи ППО Ізраїлю для захисту від атак Росії.

"Якщо політика Ізраїлю дійсно полягає в тому, щоб послідовно протидіяти деструктивним діям Ірану, то Ізраїлю час відкрито стати на бік України", - сказав Дмитро Кулеба. За останні півтора тижні від ударів безпілотниками і ракетами загинуло понад 70 людей, повідомляє Київ.

У четвер запланована зустріч прем'єр-міністра Ізраїлю Яїра Лапіда з Кулебою для обговорення запитів Києва про допомогу. Минулого тижня високопоставлені політичні чиновники заявили, що Ізраїль не змінить своєї позиції з цього приводу і не збільшить оборонну допомогу Україні.

Заяви Ганца були зроблені напередодні його запланованої телефонної розмови з українським колегою Олексієм Резніковим

Росія застерегла Єрусалим продавати зброю Україні. Колишній президент Росії Дмітрій Мєдведєв у понеділок попередив , що постачання військової техніки в Україну "зруйнує політичні відносини між двома країнами".

Після цього попередження Ганц скасував телефонну розмову з Резніковим, яка була запланована на той день.

Мєдведєв, близький соратник президента Росії Владіміра Путіна, додав у своєму дописі в Telegram, що озброєння Ізраїлем Києва «було б дуже необдуманим кроком».

Ізраїльський чиновник сказав Haaretz, що вони вважають, що застереження Мєдведєва відбулися після того, як міністр діаспори Нахман Шаї закликав Ізраїль надіслати військове обладнання в Україну в неділю.

Шаї написав у твіттері, що «Іран постачає балістичні ракети Росії. Сумніви щодо того, де Ізраїль має стояти в цьому кривавому конфлікті, позаду. Більше немає місця для самовдоволення. Настав час, коли ми маємо надати Україні військову допомогу як США і НАТО роблять».

Лідер опозиції Беньямін Нетаньягу, який у час виконання обов'язків прем'єр-міністра Ізраїлю мав дружні взаємини з Путіним, також виступив проти надання Україні зброї. Свою позицію Нетаньягу аргументував тим, що вона може потрапити до рук Ірану.

"Що стосується зброї, завжди існує ймовірність - і це траплялося знову і знову - що зброя, яку ми постачаємо на одному полі бою, опиниться в руках іранців і буде використана проти нас", - повідомив лідер опозиції.

Система ППО, яка зможе збивати всі ворожі об'єкти в небі України (відео)

Ізраїль надасть Україні обладнання для боротьби з безпілотниками

лавров зірвав плани Ізраїлю залишатися поза війною між Росією та Україною

Перехоплення крилатих ракет: Франція планує передати Україні системи ППО Crotale

Перша німецька система ППО IRIS-T уже виконує бойове завдання. Де саме

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів