Україна захищає також решту Європи: насамперед - Польщу

11:16 24 листопада 2022 р.

Фото до новини

Якщо ми не допоможемо Україні зупинити Росію, ми наступні в черзі, заявив заступник міністра закордонних справ Республіки Польща.

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

«Ми повинні допомагати Україні, тому що Польща може бути наступною», — сказав заступник очільника польського Міністерства закордонних справ Павел Яблонський в інтерв’ю порталу британського щоденника Daily Express.

За його словами, «найважливішою є послідовність». Павел Яблонський пояснив: якщо Москва виграє в цій війні, розпочне наступну. «Якщо ми не допоможемо Україні зупинити Росію, ми наступні в черзі», —застеріг політик. Він додав, що в такому сенсі Україна захищає також решту континенту.

Павел Яблонський передбачає, що Росія буде використовувати енергоносії як джерело тиску: припинятиме постачання, маніпулюватиме цінами. Але, запевнив Павел Яблонський, «як Європа, ЄС, НАТО і, ширше, Захід, ми сильніші, вистоїмо».

Віцеміністр також заявив про «денацифікацію» — термін, який російська пропаганда використовує, щоб виправдати вторгнення в Україну. «Якщо хтось тут нацист, фашист, це Росія», — сказав заступник міністра закордонних справ.

«Польща із задоволенням сприйняла сьогоднішню резолюцію Європейського парламенту про визнання Росії державою-спонсором тероризму», — мовиться в заяві польського МЗС, оприлюдненій у середу, 23 листопада. «Це ще один рішучий голос Європейського Союзу, який засуджує дії Росії, та вияв підтримки України, яка вже майже 9 місяців протистоїть російській агресії», — написано в повідомленні.

Європейський парламент визнав Росію «державою-спонсором тероризму», євродепутати ухвалили відповідну резолюцію. Це результат узгодження між багатьма різними політичними групами — від консерваторів і представників народної партії до лібералів і соціал-демократів.

Євродепутати в резолюції вимагають від Росії припинити воєнні дії, зокрема атаки на житлові масиви та цивільну інфраструктуру. Саме бомбардування будинків, шкіл, лікарень і тепломереж, як оцінили євродепутати, є доказом, що Росія здійснює воєнні злочини та є спонсором тероризму. Європарламент у резолюції вчергове висловлює свою солідарність з українським народом і підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

У документі також згадується про вибух ракети в Пшеводові, селі на території Польщі неподалік кордону з Україною, що стався 15 листопада. Євродепутати висловили солідарність з родинами двох жертв цього вибуху.

Резолюцію мають передати міжнародним організаціям, зокрема Раді Європи, ООН і владі України. Документ також має бути скерований до уряду, парламенту РФ та владімірові путіну.

Резолюція має передусім символічне значення — поки що в ЄС немає офіційного механізму визнання якоїсь країни «державним спонсором тероризму». Проте Європарламент закликає членів ЄС запровадити такий правовий засіб.

Російські атаки на цивільну інфраструктуру в Україні Макрон назвав воєнними злочинами

Польща офіційно просить Німеччину передати Україні системи протиракетної оборони

Кухар Путіна Прігожин послав Європарламенту бандитську мітку - закривавлену кувалду

Patriot і Eurofighter найліпше було б розмістити на заході України, - Ярослав Качинський

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів