Росія оголила свої західні кордони: перекинула в Україну 24 тис військових

17:32 29 вересня 2022 р.

Фото до новини

Росія перекинула професійні війська від кордонів країн Балтії і Фінляндії в Україну, щоб посилити боротьбу на фронті.

Про це інформує Foreign Policy, пише Dailylviv.com.

Відтоді як Росія вперше розпочала вторгнення в Україну, Москва забирала військові сили від своїх баз у Північній Європі, щоб закрити прогалини у своїх силах, які зазнали великих втрат і невдач на полі бою проти українських військ.

За словами трьох високопоставлених чиновників європейської оборони в цьому регіоні, з початкових приблизно 30 000 російських військ, які колись стояли на кордонах з країнами Балтії та південною Фінляндією, 80 відсотків було перекинуто в Україну. Колись тут була найщільніша концентрація військової сили.

«Спад, який ми спостерігаємо в цьому регіоні за останні сім місяців, є дуже значним», - сказав один високопоставлений чиновник оборони Північної Європи, який говорив на умовах анонімності з огляду на  делікатність військових питань. «Росія мала таку армію сухопутних сил, яка стояла перед нами впродовж десятиліть, і зараз її просто немає».

Чиновник підкреслив, що повітряна сила Росії в регіоні не змінилася, а північний флот Росії, який базується на Кольському півострові, залишився відносно недоторканим. Але Росія переміщує іншу висококласну військову техніку, включаючи зенітні системи та ракети, з регіону в Україну разом зі своїми військами.

Відповідно до супутникових знімків, отриманих фінським ЗМІ Yle цього місяця, Росія забрала деякі зенітні системи С-300 зі захисного кільця навколо Санкт-Петербурга, одного з найбільших міст Росії, розташованого поблизу кордону з Фінляндією. Судячи з супутникових знімків, одна ракетна база в регіоні, укомплектована російським 500-м зенітно-ракетним полком, повністю покинута.

«Причини подвійні і досить прості», - сказав Foreign Policy міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас. «Ці сили були використані для створення достатньої бойової потужності для початкового вторгнення в лютому. Оскільки російські війська зазнали значних втрат у театрі бойових дій, їх довелося замінити під час бою».

Нові зміни сухопутних сил проливають світло на те, як вторгнення в Україну та значні втрати Росії на полі бою змінюють військову карту Європи далеко за межами кордонів України. Зараз чиновники з питань оборони Північно-Балтійського регіону сумніваються, як і коли Росія зможе відновити свої військові сили вздовж північно-східного флангу НАТО, особливо враховуючи, що Фінляндія і Швеція готові приєднатися до НАТО. У вівторок Словаччина стала 28-м членом НАТО, який ратифікував вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

Нинішні та колишні чиновники оборони США і Європи, які говорили з Foreign Policy, підкреслили, що Росія залишається довгостроковою загрозою для регіону, особливо для невеликих країн Балтії, і що вони очікують, що Москва відновить свою військову силу в російськомузахідному військовому окрузі в у довгостроковій перспективі, незалежно від того, як піде війна в Україні.

«Вони кинули в Україну майже все, що мали», - заявив генеральний секретар Міністерства закордонних справ Естонії Йонатан Всевіов: "Безпосередня пряма військова загроза [для Балтійського регіону], очевидно, зараз низька, оскільки на наших кордонах немає професійних військ. Але це не означає, що Росія не небезпечна»" 

НАТО закриє Балтійське море для російських кораблів

Напад Росії на Україну визначає майбутнє Європи

Ні Росія, ні Україна не зроблять прориву до кінця року, - генерал

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів