Тиха робота: різні версії атаки безпілотників на Іран

12:59 30 січня 2023 р.

Фото до новини

Одна з цих версій стверджує, що необхідність проведення цієї операції була продиктована побоюваннями щодо безпеки Ізраїлю та не пов'язана з потенційним експортом іранських ракет до Росії.

Про це повідомляє Newsru.co.il, пише Dailylviv.com.

Атаку безпілотників на військовий об'єкт у центрі міста Ісфахан у суботу, 28 січня, було здійснено "Мосадом", пише в газеті "Едіот Ахронот" фахівець з розвідслужб Ронен Бергман з посиланням на високопоставлені інформовані джерела у розвідувальному співтоваристві.

За версією цих джерел, необхідність проведення цієї операції була продиктована побоюваннями щодо безпеки Ізраїлю та не пов'язана з потенційним експортом іранських ракет до Росії.

Публікація на цю тему одночасно з'явилася і в газеті New York Times. У цій публікації також сказано, що за атакою стоїть Ізраїль, і зазначається, що хоча мета атаки не до кінця зрозуміла, Ісфахан є великим центром іранського ракетного виробництва, досліджень і розробок. Зокрема, саме в Ісфахані виробляють балістичні ракети середньої дальності "Шехаб", які можуть досягти території Ізраїлю. Крім того, в Ісфахані є чотири ядерні дослідницькі установки, поставлені Китаєм. Але об'єкт, який був уражений у суботу, розташований у центрі міста і, мабуть, не має стосунку до ядерної програми Ірану.

Заяви іранської сторони про те, що був атакований завод з виробництва боєприпасів, викликають сумніви, оскільки незрозуміло, навіщо такий завод будувати в центрі житлового району міста з населенням близько двох мільйонів осіб.

У публікації NYT висловлюється припущення, що вибір мети для атаки в Ісфахані був показовим – щоб дати зрозуміти іранському керівництву, якою мірою ізраїльська розвідка поінформована про таємні розробки зброї в Ірані.

Іранська агенція IRIB News опублікувала репортаж з території секретного об'єкту в Ісфахані, який був атакований напередодні. Було показано незначно пошкоджений дах будівлі (прикритий металевою сіткою для захисту від таких атак) та уламки квадрокоптерів, які здійснили атаку. Наскільки автентичні дані, представлені в репортажі, неясно. Багато що в репортажі подібне на постановку.

Але військові фахівці зазначають, що представлені уламки безпілотників іранцями дуже подібні на ізраїльський дрон, який потрапив до рук ліванців на півдні Бейрута 25 серпня 2019 року. Зазначається, що тоді, як заявляла ліванська влада, квадрокоптери з вибухівкою були керовані з більшого БПЛА.

Увечері 29 січня сайт Ynet писав, що, можливо, метою удару по військовому заводі в Ісфахані було заподіяння збитків спробам Ірану розробити гіперзвукові ракети. Ynet, окрім іншого, цитував американське видання Wall Street Journal, яке заявило, що атака на військові об'єкти в Ірані була здійснена Ізраїлем. Видання посилалося на деякі "офіційні особи, знайомі з подробицями проведеної операції".

Раніше саудівський телеканал "Аль-Арабія" передав, що за атакою на об'єкти в Ірані стоїть Ізраїль, який підтримали США. А ось саудівський телеканал "Аль-Хадат" заявляв, що Ізраїль до цих атак непричетний.

Телеканал "Аль-Арабія" заявляв, що в Ісфахані атакували склад з балістичними ракетами. А джерела в іранській опозиції говорили, що атакований був завод з виробництва БПЛА, який розташований у центрі житлового кварталу на вулиці Імама Хомейні в Ісфахані.

У повідомленні "Аль-Арабії" завдання ударів по військових об'єктах в Ірані пов'язувалося з візитом до Ізраїлю глави ЦРУ США Вільяма Бернса, який минулого тижня зустрічався з головою ізраїльської зовнішньої розвідки "Мосад" Давидом Барнеа.

В арабських ЗМІ також згадувалося про те, що завдання цих ударів може бути пов'язане з поставками Іраном безпілотників і планами з постачання ракет для потреб російської армії, яка вже близько року веде війну проти України.

Іранська агенція IRNA стверджує, що в результаті атаки і вибуху, що послідував за цією атакою, ніхто не постраждав, пошкодження на військовому об'єкті незначні.

Якщо Іран поставлятиме ракети РФ, Україна також може отримати балістичні ракети, - Ізраїль

Хто бомбив іранські військові заводи і який результат атаки

БпЛА атакували в Ірані 14 об'єктів, - оглядач

В Ірані стався вибух на заводі, який виробляє або ракети, або безпілотники

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів