Хто бомбив іранські військові заводи і який результат атаки

07:34 29 січня 2023 р.

Фото до новини

В Ірані пізно ввечері в суботу, 28 січня, сталася низка вибухів на об'єктах у різних регіонах країни.

Про це пише DW, інформує Dailylviv.com.

Підтверджено вибухи як мінімум на одному з об'єктів Міноборони в Ісфахані в центральному Ірані, а також на підприємстві з виробництва пального в Азаршахрі на північному заході країни. Приблизно в один час з масивним вибухом на об'єкті, відео з яким опублікували іранські ЗМІ, у регіоні стався землетрус магнітудою 5,9.

Міноборони Ірану підтвердило факт вибухів в Ісфахані, заявивши, що це була атака безпілотників. При цьому влада країни заперечує, що ця атака призвела до відчутних збитків. У відомстві стверджують, що в результаті "безуспішної атаки зі застосуванням безпілотників" один і дронів був збитий, а два інших потрапили в оборонні пастки, завдавши лише "незначних пошкоджень даху майстерні".

Видання Al Arabiya повідомляє, що, крім цих випадків, вибухи сталися в місті Решт в іранській провінції Гілян, а також у столиці країни Тегерані, проте влада не підтверджує ці повідомлення.

На момент публікації цієї новини ніхто не взяв на себе відповідальність за атаки, проте Al Arabiya з посиланням на неназвані джерела повідомляє, що вони стали частиною спецоперації Ізраїлю.

Ізраїльська влада при цьому не робила подібних анонсів, хоча, за даними The Times of Israel, за кілька годин до події прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що "цієї ночі" країна зробить "кілька негайних кроків", спрямованих на боротьбу з тероризмом.

Прем'єр Ізраїлю Нетаньяху на вчорашньому засіданні уряду заявив: «Наша відповідь буде сильною, швидкою і точною. Хто спробує нашкодити нам — ми нашкодимо їм, і всім, хто їм допомагає».

Заява Нетаньяху стала реакцією на теракти, що відбулися в Єрусалимі ввечері 27 січня і вранці 28 січня - в одному з випадків чоловік розстріляв відвідувачів синагоги, а в іншому стрілянину по перехожих у Східному Єрусалимі влаштував 13-річний палестинець. За даними видання Arab48, палестинський рух ісламізму ХАМАС назвав теракти "природною відповіддю" на спецоперацію ізраїльських правоохоронців у Дженіні 26 січня, після якої в регіоні сталися обстріли.

Раніше Ізраїль неодноразово висловлював побоювання щодо воєнного конфлікту з пов'язаними з Іраном ісламістськими угрупованнями. Це є однією з офіційних причин відмови від постачання озброєння Києву, який після початку війни РФ проти України не раз звертався з подібними проханнями до ізраїльської влади. "У питанні про зброю завжди є ймовірність, і це траплялося знову і знову, що зброя, яку ми поставили, опиниться в руках Ірану і буде використана проти нас", - заявляв Нетаньяху.

Крім того, Ізраїль змушений брати до уваги співпрацю Ірану та Росії, а також дії російської сторони, які можуть дестабілізувати ситуацію в регіоні. Так, у жовтні заступник глави російського Радбезу Дмітрій Мєдвєдєв погрозив, що у разі постачання ізраїльських засобів ППО Києву Росія розірве міжнародні відносини з країною. До них належить, серед іншого, угода Ізраїлю та Росії про запобігання конфліктам у Сирії, де також ведуть свою діяльність члени антиізраїльських угруповань.

Український полковник Яцек Завалков виклав у ФБ свою версію бомбування в Ірані: "В іранському місті Ісфахан невідомі безпілотники атакували виробничий об'єкт, на якому вироблялися, зокрема, і безпілотники "Шахид". Комплекс практично знищено. Це вже третій (і останній з відомих) завод із виробництва "Шахідів", знищений останнім часом. Ще два таких заводи було розбомблено невідомою авіацією".

Натомість російські пропагандисти звинувачують у вибухах в Ірані Азербайджан. Напередодні посольство Азербайджану покинуло Тегеран.

Всього було зафіксовано сім локацій, по яких в Ірані було завдано ударів.

В Ірані стався вибух на заводі, який виробляє або ракети, або безпілотники

Ізраїль непублічно надає допомогу Україні у протидії російській агресії, - посол

Іран повідомив про нову ракету, яка пройде через усі системи протиракетної оборони

Іран визнав, що надав Росії безпілотники, але хоче документів про нальоти дронів на Україну

Іран готується відправити Росії 1000 додаткових одиниць зброї, включаючи балістичні ракети

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів