Іран готується відправити Росії 1000 додаткових одиниць зброї, включаючи балістичні ракети

14:02 1 листопада 2022 р.

Фото до новини

Іран готується відправити приблизно 1000 додаткових одиниць зброї, включаючи балістичні ракети малого радіуса дії «земля-земля» та більше ударних безпілотників, до Росії для використання у війні проти України,

Про це CNN повідомили офіційні особи західної країни, яка уважно стежить за програмою озброєння Ірану, пише Dailylviv.com.

Це буде перший випадок, коли Іран надсилатиме до Росії передові високоточні керовані ракети, що може дати Кремлю значний поштовх на полі бою.

За словами офіційних осіб, остання партія зброї з Ірану до Росії включала близько 450 безпілотників, які росіяни вже використали для смертельних наслідків в Україні. Минулого тижня українські чиновники заявили, що збили понад 300 іранських безпілотників.

Ця нове очікуване постачання ознаменує значне збільшення підтримки Іраном військових зусиль Росії. Хоча точні терміни, коли вантаж прибуде до Росії, невідомі, офіційні особи вважають, що зброю точно буде доставлено до кінця року.

Безпілотники відіграли значну роль у конфлікті після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну наприкінці лютого, але їх використання зросло з літа, коли Сполучені Штати та Київ заявили, що Москва придбала безпілотники в Ірану. Останніми тижнями ці іранські безпілотники використовувалися для націлювання на критичну енергетичну інфраструктуру в Україні.

Вони невеликі, портативні та легко запускаються, але їхня головна перевага полягає в тому, що їх важко виявити, і ними можна стріляти здалеку.

США також стверджували, що Іран направив військовий персонал до Криму для допомоги російським безпілотникам в атаках на українські цілі.

Надсилання іранської зброї до Росії є кроком, який, ймовірно, спричинить подальше погіршення відносин із США. У понеділок представник США в Ірані Роб Меллі заявив, що адміністрація Байдена не збирається «гаяти наш час» на переговори про відновлення ядерної угоди, «якщо нічого не станеться». Підтримка Тегераном Росії у війні в Україні та придушення загальнонаціональних протестів, викликаних смертю 22-річної Махси Аміні у вересні, спонукали США запровадити нові санкції проти Ірану.

Раніше цього місяця Джон Кірбі, координатор комунікацій Ради національної безпеки, заявив, що присутність іранського персоналу є доказом прямої участі Тегерана в конфлікті.

«Ми можемо підтвердити, що російські військові, які базуються в Криму, керували іранськими БПЛА, використовуючи їх для завдання ударів по Україні, включаючи удари по Києву», — сказав Кірбі, маючи на увазі безпілотні літальні апарати.

У понеділок Маллі рішуче виступив проти того, щоб Іран постачав безпілотники.

«Ми знаємо, що ці дрони використовувалися для націлювання на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру. І ми знаємо, що Іран, незважаючи на всі ці докази, продовжує брехати і заперечувати, що це відбувається», – сказав Маллі.

Місія Ірану при ООН не відповіла на запит прокоментувати нову очікувану партію. Раніше Іран заперечував, що постачав Росії зброю для використання в Україні, заявляючи, що «не робив і не буде» цього робити.

Минулого тижня держсекретар Тоні Блінкен заявив, що США «розглядають усе, що ми можемо зробити, а не лише санкції», щоб перешкодити постачанню іранської зброї в Росію. Він сказав, що США «намагаються зламати ці мережі».

Але незрозуміло, чи зможуть США заборонити подальше постачання, попри те, що зростає занепокоєння з приводу того, що Іран надсилає ще більш досконалу зброю до Росії.

Представники США також заявили, що їм відомо про дискусії щодо додаткової іранської зброї до Росії, яка ще не була поставлена.

Минулого місяця США наклали санкції на компанію з авіаперевезень за її участь у постачанні іранських дронів, також відомих як безпілотні літальні апарати (БПЛА), до Росії. Заступник міністра фінансів Міністерства фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки заявив, що США також готові «націлюватися на виробників і постачальників», які беруть участь у програмі БПЛА.

Ізраїль надав Україні розвіддані, корисні для боротьби з іранськими безпілотниками, - NYT

Скільки ще є високоточних ракет у Росії

З 29 об'єктів в Україні сім не було вражено, як це планувало міноборони, - Путін

Британська розвідка дослідила іранські дрони-камікадзе: висновки втішні

В Україні створюватиметься нова інтегрована система ППО

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів