Як іранські БПЛА опинилися на Росії: пояснення міністра з Тегерану

20:55 27 вересня 2022 р.

Фото до новини

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір Абдоллахян заперечує, що Іран надсилав зброю Росії для використання проти України, але визнає, що країна виконує умови окремої оборонної угоди.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір Абдоллахян в інтерв'ю The New York Times, пише Dailylviv.com, заперечив, що його країна відправляла зброю до Росії для використання в Україні, заявивши, що минулі поставки Кремлю, його частому партнеру в опозиції до Заходу, були частиною оборонної угоди, яка «не мала нічого спільного з Україною».

Він заявив, що Іран як і раніше відданий не надсилати зброю жодній зі сторін війни, «оскільки ми вважаємо, що, зробивши це, ми поставимо під загрозу політичне вирішення, можливе політичне рішення».

Відповідаючи на запитання про поставку безпілотників іранського виробництва до Росії в серпні, Амір Абдоллахян сказав, що Іран має оборонну угоду з Росією, яка не має стосунку до війни. 

У серпні американські офіційні особи заявили, що Іран поставив Росії першу партію військових безпілотників у рамках замовлення загальним числом сотні, а українські офіційні особи попередили, що у війні використовуються безпілотники іранського виробництва.

Минулого тижня Україна позбавила акредитації посла Ірану в Києві та скоротила кількість дипломатичного персоналу посольства Ірану. У МЗС України заявили, що «постачання іранської зброї Росії» для використання проти України «однозначно суперечить публічно проголошеній вищим керівництвом Ірану позиції нейтралітету і поваги до суверенітету і територіальної цілісності України».

Амір Абдоллахян сказав, що існує «пропаганда ЗМІ» навколо поставок Ірану в Росію.

«З самого початку ми оголосили про нашу опозицію до війни», «Іран проти будь-якої війни, будь-де у світі, чи то в Афганістані, чи в Ємені, Іраку, чи в Сирії», - говорив Амір Абдоллахян.

Але додав: «Українська війна складна». Він сказав, що західна зброя, надіслана в Україну, продовжила війну, і не підтримав та не критикував рішення Путіна про вторгнення.

Він також сказав, що Тегеран підтримав «декілька зусиль, щоб війна була припинена», і що Іран запропонував допомогу в експорті зерна з українських портів. «Ми завжди вірили, що цьому військовому конфлікту потрібно прийти до кінця шляхом переговорів і політичного діалогу», – додав Амір Абдоллахян.

Збиті чотири російських дрони-камікадзе

Ізраїль надасть Україні обладнання для боротьби з безпілотниками

Як побити поліціянта з кийком і електрошокером: відеоінструкція для Ірану

Росія купує в Ірану 1000 безпілотників

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів