В Ірані відбуваються найзначніші протести за понад десять років

16:17 26 вересня 2022 р.

Фото до новини

Але мало хто з аналітиків вірить, що протестувальникам вдасться змінити в Тегерані владу-прихильницю жорсткої лінії.

Про це - в огляді The New York Times, пише Dailylviv.com.

Сьогодні в Ірані працює небагато незалежних журналістів. Але відео, електронні листи та інша інформація, що надходить зсередини країни, свідчать про те, що в Ірані відбуваються найзначніші протести за понад десять років.

Демонстрації почалися після того, як 16 вересня під вартою в поліції померла 22-річна Махса Аміні, яка була заарештована за порушення закону Ірану, який вимагає від жінок носити хустки, які повністю приховують волосся. 

Цими вихідними протести поширилися щонайменше на 80 міст, і демонстранти ненадовго захопили контроль над містом на північному заході Ірану. У відповідь силовики країни відкрили вогонь по натовпу.

Причини протестів у тому, що урядом Ірану знову керують прихильники жорсткої лінії. На минулорічних президентських виборах священнослужителі, які мають закулісну владу в Ірані, дискваліфікували майже всіх кандидатів, окрім прихильника жорсткої лінії на ім’я Ебрагім Раісі. Після того, як став президентом, Раїсі мав намір відмінити спадщину свого попередника-реформіста Хасана Рухані. Серед кроків Раїсі: заклик до поліції вимагати суворого дотримання закону про носіння хусток, що є протилежністю до політики Рухані.

Раїсі також зайняв більш жорстку позицію щодо США. Наприклад, на зустрічах, пов’язаних із засіданням ООН минулого тижня, він висміював думку про те, що поліція Ірану була надмірно жорстокою. 

Багато іранців розуміють, що вони ризикують своїм існуванням, протестуючи, враховуючи, що режим реагував на минулі протести масовими арештами.

«Причина, з якої молоде покоління йде на такий ризик, полягає в тому, що вони відчувають, що їм нічого втрачати, у них немає надії на майбутнє», — сказав The Times Алі Ваез, директор Міжнародної кризової групи з Ірану.

Велику роль у невдоволенні відіграє економіка.«Багато іранців намагаються звести кінці з кінцями завдяки економіці, зруйнованій безгосподарністю, корупцією та санкціями», — сказала Вівіан, яка є керівником каїрського бюро The Times. «Дехто навіть пропонує продати свої органи».

Президент США Джо Байден дотримується жорсткого підходу до Ірану.Один із прикладів: щоб боротися зі спробами уряду Ірану закрити великі частини Інтернету та перешкодити протестувальникам спілкуватися один з одним, адміністрація Байдена дозволила деяким технологічним компаніям пропонувати послуги всередині Ірану без ризику порушення санкцій США. Адміністрація також дозволила SpaceX — одній із компаній Ілона Маска, яка пропонує комунікаційний сервіс Starlink — відправити супутникове обладнання до Ірану.

Росія купує в Ірану 1000 безпілотників

Іран готується надати росії сотні безпілотників, здатних нести озброєння в прискореному порядку, - США

Збиті чотири російських дрони-камікадзе

Ізраїль надасть Україні обладнання для боротьби з безпілотниками

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів