Польські євродепутати стали на захист України від Росії

19:17 15 грудня 2021 р.

Фото до новини

ЄС має надіслати Кремлю чіткий меседж: геть від України!

Під час вівторкових дебатів у Європарламенті підняли питання України. «ЄС має надіслати Кремлю чіткий меседж: геть від України!» – закликала депутатка Європарламенту Анна Фотиґа. Зі свого боку ексочільник польської дипломатії Вітольд Ващиковський дорікнув, що ЄС відповідає на кожну ескалацію Росії закликом до діалогу. Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

«Треба розраховувати на найкращий сценарій, але бути готовим до гіршого», - сказав Жозеп Боррель, очільник дипломатії Європейського Союзу, під час вівторкових дебатів у Європарламенті щодо можливого вторгнення Росії в Україну.

Іспанець зазначив, що з листопада Росія зосереджує війська вздовж кордону з Україною. «Україна – наш союзник, країна, яка географічно близька до нас, тому цілком природно, що ці військові переміщення нас турбують», – сказав він.

«Якщо ситуація погіршиться, ми будемо готові реагувати, але не хочемо сприяти ескалації конфлікту. Ми хочемо не допустити подальшої ескалації в Україні з боку Росії, щоб це не переросло у військовий конфлікт», – додав Боррелль.

Голова дипломатії ЄС заявив, що, на думку ЄС, Росія повинна дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань. «Наразі ми зосереджуємось на стримуванні, запобіганні та використанні інструментів, наданих дипломатією. (…) Якщо буде атака, то витрати для Росії будуть високими», – зазначив Боррелль.

Під час дебатів виступили також польські євродепутати.

«40 років тому 10 мільйонів поляків, так само як і я, закохані у „Солідарність”, ставили собі питання: увійдуть, не увійдуть? Йшлося про тодішній Кремль у комуністичній системі. Впродовж восьми років, від часів Майдану, це роблять українці. Щомиті вони мусять боротися зі загрозою, зі зростаючою небезпекою. З 2014 року анексією значної частини їхньої території, окупацією Сходу України. Економічним, кібернетичним та дезінформаційним тиском, забороною їм робити будь-який міжнародний вибір», – сказала польська євродепутатка Анна Фотиґа (Право і справедливість), ексочільниця польської дипломатії, під час дебатів про концентрацію російських військ уздовж кордону з Україною.

«Яка була різниця між тим світом 40 років тому і тим, з чим ми маємо справу зараз. Тоді колективний Захід зміг передати Кремлю чітку, однозначну відповідь - комуністичний Кремль Радянського Союзу - що анексія Польщі зіткнеться із дуже значними наслідками. У той час не йшлося про статтю 5 (Північноатлантичний договір). Ми були частиною радянського блоку, але загроза була настільки очевидною, а стратегічна невизначеність, нав’язана Радянському Союзу, була настільки ефективною, що ми були впевнені, що вони не ввійдуть. Ця відповідь Заходу і українцям, і Україні, і адресована Російській Федерації, має бути однаково зрозумілою для сьогоднішнього Кремля: геть від України», – наголосила Фотиґа.

Ще один польський євродепутат та екс-міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський зазначив, що Європарламент знову обговорює російський імперіалізм, а конфлікт в Україні триває вже вісім років.

«Ми відповідаємо на кожну російську ескалацію закликом до діалогу, забуваючи, що саме Росія примножує проблеми, а не рішення. Росія створює ці проблеми і з нетерпінням чекає діалогу, щоб отримати від нас подальші поступки, а не досягти компромісу між нами. Вона блокує всім мирні ініціативи України. Чи і коли ми почнемо притягувати Росію до відповідальності, а не винагороджувати її?" – поцікавився колишній міністр закордонних справ Республіки Польща.

«Я хотів би звернутись до наших німецьких колег та нового уряду в Берліні. (...) Чи продовжуватиметься ембарго на постачання зброї, навіть оборонної, для України? Чи буде надалі блокуватися процес будь-якого зближення відносин ЄС з Україною та членства в ЄС? Чи і коли Німеччина займе жорстку позицію в нормандському та мінському форматах? Чи Франція, яка ось-ось розпочне головування у Раді ЄС, використає головування для того, щоб нормандський і мінський формати запрацювали, чи це й надалі буде політикою перезавантаження? Давайте діяти так, щоб через місяць-два ми не зустрілися на наступних безпорадних дебатах», – закликав Ващиковський.

«ЄС має відповісти на дії Росії пакетом санкцій, які будуть економічно болючими», - заявив євродепутат Анджей Галіцький (Європейська коаліція). За його словами, президент Росії Владімір Путін в останні роки напав на Україну і готується до чергового нападу.

«Це реальна загроза, шантаж щодо України, але також шантаж щодо Європи. Він хоче бути важливим, він хоче, щоб йому телефонували, він хоче, щоб з ним розмовляли. Це неправильний шлях, пане Путін. Європа повинна бути сильною і солідарною, вона повинна бути разом», - зазначив євродепутат.

Галіцький додав, що ЄС має відреагувати на дії Росії пакетом санкцій, «що буде економічно болючим». «Друзі Путіна — агенти Кремля. Ми повинні дати це зрозуміти собі, і ми повинні маргіналізувати їх у нашій спільноті», – сказав Галіцький.

Ще один депутат Європарламенту від Права і справедливості Косма Злотовський оцінив, що зростаючий тиск, якого зазнала Україна останніми місяцями, також є випробуванням для Європейського Союзу і тестом на довіру до його нібито твердої політики щодо Москви.

«На жаль, рішення про блокування закупівлі озброєння для української армії Німеччиною та Нідерландами доводить, що однієї лише загрози газового шантажу достатньо, щоб паралізувати будь-які ефективні дії. А що буде, коли буде готовий Nord Stream 2, прокачуючи мільйони євро у кишені російських олігархів? Проросійськість вимірюється не словами, а діями. Нехтування загрозою, яку представляє агресивна політика Росії для безпеки Європи, особливо Польщі та країн Балтії, це та сама помилка, яку роками повторює Захід, про яку ще у 2008 році в Тбілісі говорив президент Лєх Качинський», – зазначив євродепутат.

Відсьогодні в Польщу впускають за новими правилами

У Брюсселі відбувається саміт Східного партнерства: дві зустрічі Володимира Зеленського

Путін мріє про дезінтеграцію України, - експосол Польщі в Києві

Гібридна війна проти Польщі вже триває, а війна із залученням воєнних дій малоймовірна, - Качинський

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів