Росія стягує війська до кордону з Україною і попереджає НАТО

14:48 3 квітня 2021 р.

Фото до новини

"Російська Федерація переміщує свої збройні сили на своїй території на свій розсуд", - заявив представник Кремля Пєсков. Він додав, що "це нікого не повинно хвилювати і нікому не загрожує".

Росія застерігає НАТО не відправляти війська на допомогу Україні на тлі повідомлень про велике нарощування російських військових на кордоні. Представник Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що Росія використає "додаткові заходи", якщо НАТО піде на такий крок.

Про це повідомила російська служба BBC, пише Dailylviv.

На сході України тривають епізодичні сутички між українськими військами і підтримуваними Росією сепаратистами.

Збройні сили США в Європі зараз перебувають у підвищеній готовності, посилаючись на "ескалацію російської агресії" в цьому районі.

Представник НАТО заявив агентству Reuters, що Росія підриває зусилля, спрямовані на зменшення напруженості на сході України, і посли НАТО зустрілися в четвер, щоб обговорити ситуацію.

"Союзники поділилися своєю стурбованістю щодо недавньої широкомасштабної військової діяльності Росії в Україні і навколо неї", - сказав чиновник.

Президент України Володимир Зеленський приєднався до критики, заявивши, що "військові навчання і можливі провокації вздовж кордону - це традиційні російські гри".

У телефонній розмові із Зеленським у п'ятницю президент США Джо Байден "підтвердив непохитну підтримку з боку США суверенітету і територіальної цілісності України в умовах агресії Росії на Донбасі і в Криму", - йдеться в повідомленні Білого дому.

Тим часом Пєсков звинуватив українські сили в організації "провокацій" на передовій на сході України, де щодня порушується крихкий режим припинення вогню.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив ВВС, що на північному кордоні між Україною і Росією, уздовж східного кордону і в незаконно окупованому Криму спостерігається скупчення російських військових.

"Ми спостерігали нарощування військ Російської Федерації на трьох напрямках, - сказав він. - Україна не хоче ніякої ескалації - нам не потрібна війна".

Під час найгіршого за останні місяці інциденту четверо українських солдатів загинули в результаті сепаратистських обстрілів 26 березня поблизу села Шуми в Донецькій області. З тих пір сталося ще кілька менших інцидентів.

Бойовики на сході України також покладаються на допомогу Росії. Західні уряди заявляють, що Росія розмістила там регулярні війська разом з важким озброєнням. Це заперечує Кремль, який говорить, що російські "добровольці" допомагають повстанцям, які захопили дільниці Донецької та Луганської областей в квітні 2014 року.

На неперевіреному відео, поширеному в Twitter, видно російські танки, артилерію і бронетехніку, які рухаються в бік українського кордону.

Командувач армією України генерал Руслан Хомчак заявив, що Росія розмістила 28 тактичних груп біля східного кордону України і в Криму, що становить близько 20-25 тис. військовослужбовців. Російські чиновники цього не підтвердили і не надали точних цифр.

За словами генерала Хомчака, Росія також має майже 3000 офіцерів і військових інструкторів в підрозділах бойовиків на сході України.

"Російська Федерація переміщує свої збройні сили на своїй території на свій розсуд", - заявив представник Кремля Пєсков. Він додав, що "це нікого не повинно хвилювати і нікому не загрожує".

Російські військові підтвердили, що в цьому році десантно-штурмова бригада - близько 4000 військовослужбовців - передислокується до Криму з Волгограда на півдні Росії.

З 2014 року Росія значно посилила свою військову присутність в Криму, в тому числі на своєму ключовому об'єкті - військовій базі в Севастополі.

Козацька булава-2021: спільні українсько-британські навчання під час оборонних і наступальних операцій

З Канади надіслали в Україну зброю поштою: кокер-спанієль знайшов

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів