Психологічна війна Китаю з ЄС ще не програна

12:37 25 березня 2020 р.

Фото до новини

Поступово країни ЄС згадують про дух солідарності.

"У боротьбі проти коронавірусу мова також йде про геополітику і глобальний розподіл влади у майбутньому", - пише швейцарське видання Tages-Anzeiger. "Для Китаю ситуація зараз складається сприятливо. Авторитарний режим у Пекіні позиціонує себе як самовідданого партнера. Літаки з китайськими ієрогліфами і червоним прапором із зірками в терміновому порядку постачають необхідні засоби захисту в Італію, Іспанію або Чехію і привертають там загальну увагу. Разом з боротьбою проти коронавірусу зараз ведеться і психологічна війна.  Авторитарний режим у Пекіні, здається, бореться в ній чудово, у кожному разі ліпше за Євросоюз і його країн-учасниць", - зазначає журналіст Штефа Ізраель.

"Недаремно головний дипломат ЄС Жозеп Боррель говорить про глобальну боротьбу "наративів". На його думку, режим у Пекіні просуває ідею про те, що Китай, на відміну від США, є відповідальним і надійним партнером. До його наративу належить також дискредитація ЄС і стигматизація європейців як дійсних розповсюджувачів вірусу".

При цьому "якби китайська преса була вільною, коронавірус, ймовірно, не зміг би призвести до пандемії", пише незалежна організація "Репортери без кордонів". "Якби не було цензури, китайські ЗМІ набагато раніше зчинили б тривогу, і тисячі життів могли би бути врятовані", - зазначає видання.

"Однак у психологічній війні навколо коронавірусу китайська сторона про це не говорить. Як і про те, що на початку лютого насмаперед ЄС відправив до Китаю медичні матеріали вартістю 50 млн євро, які там були терміново необхідні. (...) Наратив про благородний Китаї і нездатний до солідарності ЄС з вдячністю підхоплюють в Європі ті, хто і в іншому підтримують латентний євроскептицизм", - йдеться в статті.

Втім, Євросоюз погано підготовлений до цієї психологічної війни. Зокрема, Єврокомісія не має власних літаків, на яких Брюссель, привертаючи загальну увагу, міг би відправити допомогу. До того ж боротьба з епідеміями є ключовою компетенцією країн-учасниць. "Можна уявити собі обурення, яке виникло б, якби з Брюсселя надійшли розпорядження про закриття шкіл або заборону виходу на вулицю", - пише видання.

"Зрозуміло і те, що спочатку національні уряди рефлекторно приберігають необхідні захисні матеріали. Захисні маски і одяг всюди в дефіциті. Жоден уряд не вижив би в політичному сенсі, якби з'ясувалося, що засоби захисту були поставлені в сусідню країну і тепер відсутні на батьківщині".

"Брюссель може діяти лише координовано. І тут, здається, відзначається прогрес. По всій Європі в рекордні терміни спільними зусиллями організовується закупівля необхідних засобів захисту. ЄС координує і фінансує заходи щодо повернення туристів, які опинилися за кордоном. (...) З'являється все більше повідомлень про надання гуманітарної допомоги і прояви солідарності. (...) Баварія і Саксонія пропонують Північній Італії вільні місця в своїх відділеннях інтенсивної терапії".

"Поступово країни ЄС згадують про дух солідарності, - робить висновок Tages-Anzeiger. - Можливо, психологічна битва з Пекіном ще не програна".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів