Польща не відкриє гуманітарний коридор до Німеччини для мігрантів з Білорусі

11:05 19 листопада 2021 р.

Фото до новини

У четвер відбувся перший рейс з Мінська до Багдада з 400 іракськими мігрантами на борту. У Варшаві сподіваються, що це перший етап деескалації кризи на кордоні.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що головною метою дипломатичних зусиль щодо ситуації на кордоні з Білоруссю має бути переконування мігрантів повернутися на батьківщину. Він підкреслив, що польська влада готова підтримати їх шляхом співфінансування авіаквитків з Білорусі.

При цьому очільник польського уряду підкреслив, що він проти будь-яких переговорів про створення гуманітарного коридору для мігрантів, які хочуть потрапити до Німеччини:

«Якщо Німеччина хоче запропонувати літаки і перевезти будь-кого із території іншої держави, то це її прерогатива. Але я застерігаю від цього. Бо кожен такий рух буде осмілювати Лукашенку та його фактичного поручителя продовжувати цю діяльність. Це даватиме непотрібну надію контрабандистам людей, що їхні дії можуть бути ефективними».

Матеуш Моравецький додав, що всі розмови з Лукашенкою про міграційну кризу фактично легітимізують режим у Мінську та спонукають до продовження незаконної діяльності. Водночас він наголосив на солідарності країн ЄС у цьому питанні та запевнив, що Польща й надалі захищатиме свій кордон і територіальну єдність.

Також очільник Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Маріуш Камінський під час зустрічі зі своїм німецьким відповідником міністром Горстом Зеегофером запевнив, що Польща та її європейські партнери не допустять створення режимом Лукашенки нелегального міграційного маршруту з Білорусі на Захід. Маріуш Камінський наголосив, що захист східного кордону Польщі – це захист кордону Європейського Союзу.

Міністр Камінський також повідомив, що перша група мігрантів вилетіла у четвер з аеропорту Мінська до Багдада. На борту літака було 400 іракців. Подібний рейс має відбутися у п’ятницю. Він висловив сподівання, що це перший етап деескалації кризи на кордоні Польщі та Білорусі.

У свою чергу, міністр Горст Зеехофер наголосив, що дії Польщі відповідають інтересам всього Європейського Союзу, і особливо Німеччини. Він заперечив, що Німеччина була готова прийняти частину мігрантів, яких привіз до Білорусі місцевий режим. Водночас він застеріг від подальших «фейкових новин» з Мінська, запевнивши, що Берлін тісно співпрацює з польським урядом щодо охорони кордону ЄС.

Німецька дипломатія повідомила, що під час переговорів з Лукашенкою канцлерка Німеччини Анґела Меркель не погодилася на жодну угоду з Білоруссю щодо вирішення міграційної кризи. Раніше представники білоруської влади повідомляли, що білоруський диктатор запропонував створити гуманітарний коридор до Німеччини для 2000 мігрантів, які перебувають на кордоні з Польщею.

Вчора Європейська комісія оголосила, що виділить 200 тисяч євро на гуманітарну допомогу Міжнародній федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Ці кошти вони призначать на допомогу мігрантам в Білорусі. На ці цілі в бюджеті ЄС передбачено додатково 500 тис. євро.

Польща скерувала до державного кордону 1000 солдатів

Париж зачекає: біля кордону з Польщею затримали нелегалів, які прямували у Францію

Недільний великий штурм кордону з боку Білорусі, - передбачення прикордонників Польщі

На кордоні з Польщею Німеччина посилює поліційний контроль

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів