Нижня палата парламенту Польщі закликала уряди країн НАТО та ЄС усебічно підтримати Україну

18:24 27 січня 2022 р.

Фото до новини

У нижній палаті польського парламенту, Сеймі, у блоці голосування ухвалено резолюцію про солідарність з Україною.

«Закликаємо уряди країн НАТО та ЄС надати всебічну підтримку Україні; Сейм Республіки Польща висловлює спротив політиці Російської Федерації, яка порушує міжнародне право та руйнує порядок і мир у Європі», – мовиться в резолюції, ухваленій у четвер, 27 січня. Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

Напередодні комісія Сейму ухвалила проєкт резолюції, яка стосується заклику до країн-членів Північноатлантичного альянсу та Європейського Союзу підтримати Україну в умовах дій та можливої ​​агресії з боку Російської Федерації. Проєкт створено на основі парламентського проєкту резолюції авторства Лівиці та проєкту, представленого Президією Сейму.

Під час дебатів клуби партії Право і справедливість, Громадянської коаліції, Лівиці, Польської селянської партіі та угруповання Польща 2050 заявили, що підтримають проєкт резолюції. Критикувала документ Конфедерація, проте не вказано, як голосуватимуть її депутати.

Остаточно, документ підтримало 456 депутатів, ніхто не утримався. Проти був лише депутат Конфедерації Ґжеґож Браун. Троє депутатів не брало участі в голосуванні.  

У резолюції зазначено, що «Сейм Республіки Польща із занепокоєнням спостерігає за діями Російської Федерації, спрямованими проти України. Ця активність створює серйозний ризик доведення до збройного конфлікту та дестабілізації Європи, що завдає шкоди інтересам Республіки Польща».

«Закликаємо уряди країн НАТО та Європейського Союзу надати всебічну підтримку Україні, яка опинилася в небезпеці розгортання війни, а також дати рішучу відповідь держав-членів Європейського Союзу та Організації Північноатлантичного договору стосовно агресії Російської Федерації», – йдеться у резолюції.

У документі вказано, що одним із проявів нинішньої кризи є енергетичний тиск Російської Федерації, спрямований проти учасників Європейського Союзу та асоційованих з ним країн. «Ми проти запуску газопроводу Nord Stream 2, який розбиває європейську єдність в умовах агресивних дій Російської Федерації», – заявили депутати.

«Сейм Республіки Польща висловлює свій спротив політиці Російської Федерації, яка порушує міжнародне право та руйнує порядок і мир у Європі. Маючи досвід історії XX століття, ми вважаємо своїм обов’язком – як країни-члена Організації Північноатлантичного договору та Європейського Союзу – закликати наших союзників і партнерів до солідарних дій, спрямованих на запобігання загрозі збройного конфлікту в Європі», – мовиться в резолюції парламенту.

Польські депутати наголосили, що Україна – суверенна, вільна і демократична держава. «Цілісність її території, недоторканність кордонів і право на самовизначення українського народу не можуть порушуватися. Українське суспільство має право вирішувати про своє майбутнє. Шлях України до участі в Європейському Союзі і НАТО має залишатися відкритим, а її право на вступ є беззаперечним», – читаємо в резолюції.

«Сейм Республіки Польща звертається до парламентів держав-членів Північноатлантичного альянсу та Європейського Союзу з проханням вжити всіх ініціатив, спрямованих на підтримку України», – закінчили депутати.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів