Польща збільшить армію у 2,27 разу - через Росію і Білорусь

11:38 27 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Польща вже є однією з небагатьох країн НАТО, яка інвестує щонайменше два відсотки ВВП в оборонну галузь.

Віцепрем'єр-міністр Польщі та голова правлячої партії "Право і справедливість" (ПіС) Ярослав Качинський у вівторок, 26 жовтня, анонсував законопроєкт про "захист вітчизни", який, за його словами, буде спрямовано на"радикальне" посилення збройних сил країни.

Качинський не став розголошувати багатьох деталей ініціативи, яка ще потребує схвалення парламентом і президентом. Втім, чи не головна її особливість - збільшення чисельності збройних сил з нинішніх 110 тисяч солдатів до 250 тисяч професійних військових і 50 тисяч бійців територіальної оборони. При цьому вдаватися до відновлення обов'язкової строкової служби Польща не планує. Про це повідомляє DW, пише Dailylviv.com

Такі кардинальні зміни в оборонній доктрині віцепрем'єр аргументував погіршенням ситуації у світі. Як приклад він навів "імперські амбіції Росії" та "гібридну війну", яку Білорусь веде проти Польщі та інших країн ЄС з використанням біженців, інформує агенція AP.

"Якщо ми хочемо уникнути найгіршого, тобто війни, ми маємо діяти за старим правилом: "Хочеш миру, готуйся до війни", - зазначив Качинський під час пресконференції у Варшаві.

Попри те що, Польща з 1999 року є частиною Північноатлантичного альянсу, на думку Ярослава Качинського, вона повинна мати змогу "ефективно захищатися впродовж тривалого часу самостійно". Це неможливо без зростання витрат на військо в майбутньому, хоча вже й нині Польща є однією з небагатьох країн НАТО, яка інвестує щонайменше два відсотки ВВП в оборонну галузь.

Качинський також анонсував закупівлю американської військової техніки, але при цьому не відмовився від зброї європейського виробництва.

Польща оголосила надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю через наплив біженців з Близького Сходу через територію сусідньої республіки. Нині кордон укріплюють колючим дротом, на допомогу прикордонникам відправлені військовослужбовці , які, за повідомленнями правозахисників, буквально виштовхують мігрантів на територію сусідньої держави. Уряд Польщі також планує побудувати високий постійний паркан із датчиками руху на кордоні з Білоруссю.

На кордоні з Польщею Німеччина посилює поліційний контроль

Париж зачекає: біля кордону з Польщею затримали нелегалів, які прямували у Францію

До кордону з Польщею - на таксі, а далі - в обхід пункту пропуску

На західному кордоні затримали 94 мігранти: звідки нелегали

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів